Buitenland

Explosie tijdens avondgebed in moskee Kabul, Afghanistan, tenminste 21 doden, 33 gewonden

18-08-2022 09:21

Taliban Afghanistan
Trent Inness / Shutterstock.com.

Kabul, 18 augustus (Reuters) – Een ontploffing woensdag tijdens het avondgebed in een moskee in Kabul heeft aan 21 mensen het leven gekost, zei de politie van Kabul op donderdag.

Politiewoordvoerder Khalid Zadran zei dat nog eens 33 mensen gewond waren geraakt bij de ontploffing.

Getuigen vertelden aan Reuters dat de krachtige explosie werd gehoord in een wijk in het noorden van Kabul en dat de ramen van nabijgelegen gebouwen werden verbrijzeld.

De verantwoordelijkheid voor de ontploffing is nog niet opgeëist en de autoriteiten hebben nog geen schuldige aangewezen, in elk geval niet publiekelijk.

Grote aanslagen

De Taliban zeggen dat zij de veiligheid herstellen in het door oorlog verscheurde land, dat een algemene daling van het geweld heeft gekend sinds de groep een jaar geleden de door de VS gesteunde regering heeft overgenomen en verslagen. In de afgelopen maanden hebben echter verschillende grote aanslagen plaatsgevonden in stedelijke centra, waarvan sommige zijn opgeëist door Islamitische Staat.

Het Emergency Hospital, een ziekenhuis dat wordt gerund door een Italiaanse NGO die gespecialiseerd is in de behandeling van oorlogsslachtoffers, zei in een verklaring dat het 27 mensen, waaronder vijf kinderen, had opgenomen die gewond waren geraakt bij de ontploffingen. Twee mensen waren dood aangekomen en één patiënt was op de eerste hulp overleden, zei Stefano Sozza, directeur Afghanistan van Emergency.

Zeer lang conflict

In augustus heeft het ziekenhuis 80 patiënten behandeld van zes verschillende incidenten met massaslachtoffers, waaronder grote incidenten zoals ontploffingen en massaschietpartijen.

“Het land lijdt onder de gevolgen van een zeer lang conflict dat zijn toekomst heeft ondermijnd,” zei Sozza.