Hadi Matar, aanslagpleger Salman Rushdie, pleit ‘niet schuldig’, blijft vast zitten zonder borgtocht

18-08-2022 19:39

Salman Rushdie.
Salman Rushdie - Le Livre sur la Place 2018. CC 2.0-Foto: ActuaLitté. Bewerkt door TPO.

Mayville, New York, 18 aug. (Reuters) – De man die ervan wordt beschuldigd vorige week in het westen van New York de schrijver Salman Rushdie te hebben neergestoken, pleitte donderdag tijdens een voorgeleiding niet schuldig aan poging tot moord met voorbedachten rade en mishandeling en werd in voorlopige hechtenis genomen zonder borgtocht.

Hadi Matar, 24 jaar, wordt ervan beschuldigd Rushdie, 75 jaar, vrijdag te hebben verwond vlak voordat de schrijver van De Duivelsverzen een lezing zou geven op het podium van een educatief retraiteoord in de buurt van Lake Erie.

Rushdie werd met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen in wat schrijvers en politici over de hele wereld afkeurden als een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

25 jaar cel

Matar werd in het gerechtsgebouw van Chautauqua County in staat van beschuldiging gesteld op grond van een aanklacht die eerder op de dag door een grand jury was ingediend en die hem beschuldigde van een poging tot moord met de tweede graad, waarop een maximumstraf van 25 jaar gevangenis staat, en een aanklacht van mishandeling met de tweede graad. Hij zit in de gevangenis sinds zijn arrestatie en droeg een grijs gestreept jumpsuit, een wit COVID-19 gezichtsmasker en zijn handen waren geboeid.

Zijn volgende verschijning voor de rechtbank is gepland voor 22 september.

De aanslag kwam 33 jaar nadat Ayatollah Ruhollah Khomeini, de toenmalige hoogste leider van Iran, een fatwa, of religieus edict, uitvaardigde waarin moslims werden opgeroepen Rushdie te vermoorden, een paar maanden nadat De Duivelsverzen was gepubliceerd. Sommige moslims beschouwden passages over de profeet Mohammed als godslasterlijk.

Rushdie, die in India werd geboren in een islamitische Kasjmiri-familie, heeft geleefd met een premie op zijn hoofd, en bracht negen jaar ondergedoken door onder bescherming van de Britse politie.

In 1998 distantieerde de hervormingsgezinde Iraanse regering van president Mohammad Khatami zich van de fatwa en zei dat de dreiging tegen Rushdie voorbij was.

Onherroepelijke fatwa

Maar de premie van vele miljoenen dollars is sindsdien toegenomen en de fatwa is nooit opgeheven: Khomeini’s opvolger, Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, werd in 2019 geschorst van Twitter omdat hij had gezegd dat de fatwa tegen Rushdie “onherroepelijk” was.

In een interview dat woensdag door de New York Post werd gepubliceerd, zei Matar dat hij Khomeini respecteerde, maar niet wilde zeggen of hij geïnspireerd was door de fatwa. Hij zei dat hij “een paar pagina’s” van De Duivelsverzen had gelezen en YouTube-video’s van de auteur had bekeken.

“Ik mag hem niet erg,” zei Matar over Rushdie, zoals gerapporteerd in de Post. “Hij is iemand die de islam aanviel, hij viel hun geloof aan, de geloofssystemen.”

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat Teheran er niet van mag worden beschuldigd betrokken te zijn bij de aanslag. Matar zou alleen hebben gehandeld, heeft de politie gezegd.

Matar is een sjiitische moslim die in Californië is geboren in een gezin uit Libanon.

Volgens aanklagers reisde hij naar Chautauqua Institution, een retraite ongeveer 12 mijl (19 km) van Lake Erie, waar hij een pasje kocht voor Rushdie’s lezing.

Verlies van oog

Getuigen zeiden dat er geen duidelijke veiligheidscontroles waren op de plaats van de lezing en dat Matar niet sprak toen hij de auteur aanviel. Hij werd ter plaatse gearresteerd door een New York State Police trooper nadat hij op de grond was geworsteld door toeschouwers.

Rushdie liep bij de aanval ernstige verwondingen op, waaronder zenuwbeschadigingen in zijn arm, verwondingen aan zijn lever en waarschijnlijk het verlies van een oog, aldus zijn agent.