Buitenland

Politie Brazilië: bewering president Bolsonaro dat covidvaccin AIDS veroorzaakt is misdrijf

18-08-2022 09:35

Jair Bolsonaro
President Jair Bolsonaro, 2020. Antonio Scorza / Shutterstock.com

Brasilia, 17 augustus (Reuters) – De federale politie van Brazilië heeft woensdag president Jair Bolsonaro beschuldigd van het ontmoedigen van het gebruik van maskers tijdens de pandemie en van het ten onrechte suggereren dat mensen die zich lieten vaccineren tegen COVID-19 het risico liepen AIDS te krijgen.

In een document dat naar het Hooggerechtshof van Brazilië werd gestuurd, zei een afgevaardigde van de politie dat Bolsonaro’s poging om de naleving van de gezondheidsmaatregelen in verband met de pandemie te ontmoedigen een misdrijf was, terwijl zijn poging om AIDS in verband te brengen met vaccinatie een misdrijf was.

AIDS door vaccin

De politie vroeg rechter Alexandre de Moraes van het Hooggerechtshof, die belast is met het onderzoek, om de politie te machtigen Bolsonaro en anderen die bij de zaak betrokken zijn aan te klagen.

In een livestream op sociale media afgelopen oktober, zei de president, zonder enig bewijs te presenteren, dat Britse overheidsrapporten hadden aangetoond dat mensen die volledig waren gevaccineerd tegen COVID-19 AIDS hadden ontwikkeld.

Bolsonaro, die heeft geweigerd het vaccin te nemen, werd tijdelijk geschorst van zowel Facebook als YouTube na de opmerkingen.

Verhoren

De politie zei dat aanvullende stappen nodig waren om het onderzoek af te ronden, waaronder het horen van Bolsonaro.

Het kantoor van de procureur-generaal, dat normaal gesproken de president juridisch vertegenwoordigt, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Dit artikel is aangepast door TPO.