Buitenland

Rusland: ‘Kernwapens alleen voor noodsituaties, geen belang bij directe confrontatie met NAVO’

18-08-2022 15:20

Atoombom
Shutterstock

18 aug. (Reuters) – Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag gezegd dat Moskou zijn kernwapenarsenaal alleen in ‘noodsituaties’ zal gebruiken en dat het geen belang heeft bij een directe confrontatie met de NAVO en de Verenigde Staten.

Woordvoerder Ivan Nechaev van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei tijdens een briefing dat kernwapens alleen als “reactie” zouden worden gebruikt.

“De Russische militaire doctrine staat een nucleaire reactie alleen toe als reactie op de dreiging van massavernietiging, of wanneer het bestaan zelf van de staat wordt bedreigd. Dat wil zeggen, het gebruik van een nucleair arsenaal is alleen mogelijk als onderdeel van een reactie op een aanval uit zelfverdediging en alleen in noodgevallen”, aldus Nechaev.

Dinsdag zei de Russische minister van Defensie dat Moskou “geen behoefte” heeft om kernwapens te gebruiken tijdens zijn militaire campagne in Oekraïne en omschreef speculaties in de media dat Moskou nucleaire of chemische wapens zou kunnen inzetten in het conflict als “absolute leugens”.