Opinie

Staat moet bedrijven die van energiecrisis profiteren meer belasten en burgers ontlasten

18-08-2022 10:36

geld euro cash biljeten 50 briefjes briefgeld papier
Shutterstock.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet een oproep aan bedrijven om lonen te verhogen. Het kabinet zegt namelijk mee te voelen met Nederlanders die het moeilijk hebben door de inflatie en hoge energieprijzen. Het is een goede en begrijpelijke suggestie van de minister, en de salarissen mogen absoluut omhoog. Maar de rijksoverheid gaat niet over lonen, dat doen de sociale partners.

Wel heeft de rijksoverheid een aantal instrumenten in handen: ze is zelf werkgever, en ze bepaalt de spelregels van de herverdeling van vermogen en inkomen. Dus daar kan de minister wat in betekenen.

Zij kan bijvoorbeeld (in navolging van bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk) grote bedrijven die profiteren van deze energiecrisis extra belasten, en burgers ontlasten. Het doel van belastingen is namelijk het herverdelen van lasten en inkomsten.

Bijzonder soort inflatie

De hoge energieprijzen en logistieke problemen – producten komen moeilijker de wereld over – maken dat alles duurder wordt. Dat veroorzaakt een bijzonder soort inflatie, met een aanwijsbare reden. Het kabinet moet daarom vanuit maatschappelijk belang de winsten en verliezen herverdelen, lees: bedrijven die daarvan profiteren belasten, en burgers die in de knel komen compenseren. Daar hebben ze de loonruimte van werkgevers helemaal niet voor nodig.

Bovendien kan de rijksoverheid bij zichzelf beginnen, in plaats van werkgevers aan het werk zetten. Zij is namelijk zelf ook werkgever.

Ben van der Hee

Partner Public, Boer & Croon