Buitenland

Trump-raid: Justitie VS ‘zeer bezorgd over veiligheid van getuigen in deze zaak’

18-08-2022 20:17

Donald Trump
President Donald Trump. Joseph Sohm / Shutterstock.com

West Palm Beach, Florida, 18 aug – (Reuters) – Een rechtbank heeft donderdag overwogen of de documenten met bewijsmateriaal dat door het Amerikaanse ministerie van Justitie is gepresenteerd om de huiszoeking in het huis van Donald Trump in Florida vorige week te rechtvaardigen, moeten worden vrijgegeven in een zaak waarin nieuwsorganisaties tegenover het gerecht staan.

Nieuwsorganisaties proberen een federale rechter ervan te overtuigen dat het publiek het bewijsmateriaal moet kunnen zien dat is gebruikt om toestemming te krijgen voor de huiszoeking in het Mar-a-Lago resort van de voormalige president.

Maar het ministerie van Justitie heeft zich verzet tegen het vrijgeven van de beëdigde verklaring met het bewijsmateriaal, dat de onderzoekers een waarschijnlijke reden gaf om aan te nemen dat er misdaden waren gepleegd in het huis van Trump in Palm Beach.

Openbaar belang

Jay Bratt, het hoofd van de afdeling contraspionage en exportcontrole van het ministerie, vertelde de rechter donderdag dat het vrijgeven van de beëdigde verklaring niet in het algemeen belang is omdat het het lopende onderzoek zou kunnen schaden.

“Er staat nog een ander openbaar belang op het spel en dat is het openbaar belang dat strafrechtelijke onderzoeken ongehinderd kunnen worden voortgezet,” zei hij.

De huiszoeking maakte deel uit van een federaal onderzoek naar de vraag of Trump illegaal documenten verwijderde toen hij in januari 2021 zijn ambt neerlegde nadat hij de presidentsverkiezingen had verloren van de Democraat Joe Biden.

Het ministerie van Justitie onderzoekt schendingen van drie wetten, waaronder een bepaling in de spionagewet die het bezit van nationale defensie-informatie verbiedt en een andere wet die het een misdrijf maakt om willens en wetens documenten te vernietigen, te verbergen of te vervalsen met de bedoeling een onderzoek te belemmeren.

Historisch belang

Advocaten van verschillende media waaronder The New York Times, de uitgever van de Wall Street Journal, ABC News en NBC News vragen U.S. Magistrate Judge rechter Bruce Reinhart donderdag om de beëdigde verklaring en ander gerelateerd materiaal dat bij de rechtbank is gedeponeerd vrij te geven en zeggen dat het recht van het publiek om te weten en het historische belang van de zoektocht zwaarder wegen dan argumenten om de gegevens verzegeld te houden.

“Het publiek heeft er alle belang bij dat deze gebeurtenis zo transparant mogelijk verloopt,” aldus Charles Tobin, een van de advocaten van de mediabedrijven.

Trump heeft in verklaringen op sociale media de rechtbank opgeroepen om de niet-geredigeerde versie van de beëdigde verklaring vrij te geven “in het belang van de transparantie”.

Maar geen van zijn advocaten heeft moties ingediend om de federale rechtbank van West Palm Beach te verzoeken dit te doen. Zijn advocaat Christina Bobb was donderdag echter wel in de rechtszaal aanwezig om de procedure te observeren.

Politiek gemotiveerd

Trump zegt dat de huiszoeking politiek gemotiveerd was. Hij heeft ook gezegd, zonder bewijs te leveren, dat hij een permanent bevel had om de documenten in kwestie te declassificeren.

Geen van de drie wetten die het ministerie van Justitie in het huiszoekingsbevel aanhaalt, vereist echter dat wordt aangetoond dat de documenten daadwerkelijk gerubriceerd waren.

Bedreigingen aan het adres van FBI-agenten zijn sinds de inval toegenomen.

In Ohio schoot de politie vorige week een gewapende man dood nadat hij had geprobeerd een FBI-gebouw binnen te dringen. Een tweede man in Pennsylvania is inmiddels aangeklaagd wegens bedreiging van FBI-agenten.

Zorgen over veiligheid

Bratt zei donderdag dat de twee agenten wier namen op een uitgelekte kopie van het niet-gecrypteerde arrestatiebevel stonden, sindsdien ook bedreigingen hebben ontvangen.

Bovendien, zei hij, is het departement “zeer bezorgd over de veiligheid van de getuigen in deze zaak.”

De retoriek van Trump tegen de FBI is aangeslagen bij Republikeinse kiezers, van wie 54% zegt dat federale wetshandhavers zich in de zaak onverantwoordelijk hebben gedragen, zo bleek deze week uit een peiling van Reuters/Ipsos.

Escalatie

De huiszoeking in Mar-a-Lago was een belangrijke escalatie in een van de vele federale en staatsonderzoeken waar Trump mee te maken heeft in zijn ambtsperiode en in zijn privéleven. De Republikeinse oud-president heeft gesuggereerd dat hij zich in 2024 opnieuw kandidaat zou kunnen stellen voor het Witte Huis, maar heeft nog geen toezeggingen gedaan.

Vorige week nam procureur-generaal Merrick Garland de hoogst ongebruikelijke stap om publiekelijk te bewegen tot het vrijgeven van het huiszoekingsbevel, twee bijlagen en een bewerkte versie van het ontvangstbewijs waarop te zien is welke spullen de FBI tijdens de huiszoeking op 8 augustus in beslag heeft genomen.

Uit de gegevens blijkt dat de FBI dozen in beslag heeft genomen met 11 sets geclassificeerd materiaal, waarvan sommige het etiket ‘top secret‘ droegen – het hoogste classificatieniveau dat is voorbehouden aan de meest vertrouwelijke informatie over de nationale veiligheid van de VS.

Dergelijke documenten worden gewoonlijk in speciale overheidsfaciliteiten bewaard omdat openbaarmaking ervan ernstige schade kan toebrengen aan de nationale veiligheid.

Vrijgeven na bewerkingen

Eerder deze week zei het ministerie van Justitie open te staan voor het vrijgeven van enkele aanvullende bewerkte stukken van het arrestatiebevel, zoals voorbladen, de motie van de regering tot verzegeling en het bevel tot verzegeling van de rechtbank.

De media in de zaak hebben ook gevraagd om deze documenten vrij te geven.

Aan het begin van de zitting van donderdag zei Reinhart dat hij die andere delen van de documenten met enkele bewerkingen zou vrijgeven.