Buitenland

Kandidaat-opvolger van Boris Johnson Sunak wil ‘Rusland uitsluiten van G20-bijeenkomsten’

19-08-2022 11:59

Rishi Sunak
Rishi Sunak, 2021. I T S / Shutterstock.com

Londen, 19 augustus (Reuters) – Rishi Sunak (Conservative Party), een van de twee kandidaten die Boris Johnson willen vervangen als Britse premier, heeft de G20 gevraagd om de Russische president Vladimir Poetin uit te sluiten van zijn bijeenkomsten totdat Moskou de oorlog in Oekraïne stopt, zei zijn woordvoerder vrijdag.

Poetin en de Chinese leider Xi Jinping zullen in november de G20-top op het vakantie-eiland Bali bijwonen, zei een oude adviseur van de Indonesische president eerder.

“Onze G20-partners en bondgenoten hebben een collectieve verantwoordelijkheid om het afschuwelijke gedrag van Poetin naar buiten te brengen. Met hem rond de tafel zitten is niet goed genoeg als hij verantwoordelijk is voor kinderen die in hun bed worden vermoord terwijl ze slapen,” zei een woordvoerder van voormalig minister van Financiën Sunak.

“We moeten Poetin een krachtige boodschap sturen dat hij niet aan tafel mag zitten tenzij en totdat hij stopt met zijn illegale oorlog in Oekraïne.”

Uit opiniepeilingen blijkt dat Sunak achter ligt op de huidige minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss in de strijd om Johnson te vervangen, die op 5 september wordt afgesloten. De campagne van Truss heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Als hoofd van de G20 dit jaar heeft Indonesië te maken gehad met druk van westerse landen om zijn uitnodiging aan Poetin in te trekken vanwege de invasie van zijn land in Oekraïne, die zijn regering een “speciale militaire operatie” noemt.

Indonesië heeft ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelenskiy uitgenodigd om de top op Bali bij te wonen.