Binnenland

Wopke Hoekstra blaast heilig huisje om: Stikstofdoelen halen in 2030 is geen harde deadline

19-08-2022 07:47

Alexandros Michailidis/Shutterstock

Voor het CDA is het doel om in 2030 de stikstofuitstoot met de helft te verminderen ‘niet heilig’. Dat zegt partijleider Wopke Hoekstra in een interview in het AD. Hoekstra pleit voor meer tijd om de doelen te halen. Het zou niet nodig zijn dat de stikstofreductie overal in het land tegen 2030 al wordt bereikt. Dit was juist een belangrijke afspraak in het regeerakkoord, maar de boerendemonstraties en onvrede binnen de eigen partij lijken tot een draai te hebben geleid.

Coalitie

Naar verwachting zal dit nieuwe standpunt de relatie met coalitiepartij D66 onder druk zetten. Binnen de huidige coalitie is dat de partij met de minste achterban op het platteland, en de grootste voorstander van stevige maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het CDA zit de afgelopen maanden juist in een tegenovergestelde positie. In de laatste peiling van Ipsos staat de partij op 9 zetels, een verlies van 6. Veel van de weglopers komen terecht bij de BoerBurgerBeweging, die op 15 virtuele zetels zit. Begin juli scoorde het CDA in een peiling van Maurice de Hond zelfs 6 zetels. Nu lijkt Hoekstra het regeerakkoord open te willen breken, en roept hij op tot een ”herstart” van het hele proces.

Impasse

Hoekstra wijst erop dat de huidige discussie tussen boeren, overheid en de milieubeweging al maanden vastloopt. Hij bedankt Johan Remkes voor zijn bijdrage als bemiddelaar, maar stelt dat de huidige onderhandelingen het probleem niet op gaan lossen. De boer moet volgens hem weer ”bondgenoot” worden, en in staat zijn om nog een ”eerlijke boterham” te verdienen terwijl de reductiedoelen gehaald worden. Het einddoel staat volgens Hoekstra niet ter discussie. De stikstofuitstoot moet gehalveerd worden. Wat wel ter discussie staat, is of dit einddoel overal op hetzelfde moment gehaald moet worden. Er moet meer flexibiliteit komen, en als het nodig is moet men extra tijd kunnen nemen.