Buitenland

Poolse Premier: premier Finland had reden om te feesten, niks mis met wodka drinken en dansen

20-08-2022 11:07

Sanna Marin
Sanna Marin, premier van Finland, 2019. Nicole Mess / Shutterstock.com

WARSCHAU, 19 augustus (Reuters) – Finland’s eerste minister had een goede reden om uit te gaan en te vieren, omdat haar land lid wordt van de NAVO, haar Poolse tegenhanger zei op vrijdag, Sanna Marin’s recht om te feesten steunend, terwijl ze een storm van kritiek thuis over gelekte video’s van een nachtje uit onder ogen ziet.

Marin zei op vrijdag dat ze een drugstest had gedaan na de publicatie van videobeelden deze week die haar feestend met vrienden toonden. Ze zwoer dat ze nooit illegale drugs had gebruikt en zei dat haar vermogen om haar officiƫle taken uit te voeren op de bewuste zaterdagavond onaangetast was gebleven.

Finlandia wodka

“De premier heeft een reden om blij te zijn omdat Finland lid is geworden van de NAVO,” vertelde de Poolse premier Mateusz Morawiecki een persconferentie toen hem naar de video’s werd gevraagd.

“Dus als bij deze gelegenheid de premier van Finland een beetje meer Finlandia (wodka) dronk en daardoor danste, is daar niets ergs aan.”

Videoclips van de 36-jarige Marin, feestend met bekende Finse influencers en artiesten, begonnen deze week te circuleren op sociale media en werden later gepubliceerd door media in Finland en daarbuiten.

NAVO-lidmaatschap

NAVO’s 30 bondgenoten ondertekenden vorige maand het toetredingsprotocol voor Zweden en Finland, waardoor ze kunnen toetreden tot de nucleair bewapende alliantie zodra alle lidstaten het besluit ratificeren.

Polen heeft het Finse lidmaatschap van het bondgenootschap krachtig gesteund.