Buitenland

62% Duitsers niet blij met kanselier Scholz (SPD), slechts 25% staat nog achter hem

21-08-2022 19:20

Olaf Scholz
Olaf Scholz, 2022. Gints Ivuskans / Shutterstock.com

BERLIJN, 21 augustus (Reuters) – Ongeveer twee derde van de Duitsers is ongelukkig met het werk van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en zijn gebroken coalitie, die sinds zijn aantreden in december crisis na crisis heeft doorstaan, zo blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling.

Slechts 25 % van de Duitsers is van mening dat de sociaal-democraat zijn werk goed doet, tegen 46 % in maart, aldus de opiniepeiling van Insa voor weekblad Bild am Sonntag.

Daarentegen vindt 62% van de Duitsers dat Scholz – die in de vorige regeringscoalitie plaatsvervangend kanselier was onder oud-conservatief leider Angela Merkel – zijn werk slecht doet, een recordaantal, vergeleken met slechts 39% in maart.

Sinds zijn aantreden heeft Scholz te maken gehad met de oorlog in Oekraïne, een energiecrisis, stijgende inflatie en nu droogte – allemaal factoren die Europa’s grootste economie op de rand van een recessie hebben gebracht. Critici hebben hem ervan beschuldigd niet voldoende leiderschap te tonen.

De steun voor zijn sociaaldemocratische partij (SPD) bedroeg slechts 19%, zo bleek uit de Insa-enquête, ver achter de conservatieven van de oppositie en de junior coalitiepartners de Groenen, en onder de 25,7% die de SPD vorig jaar bij de federale verkiezingen haalde.

Ongeveer 65% van de Duitsers is ontevreden over het werk van de Duitse driepartijencoalitie, tegenover 43% in maart.

De peiling komt na een bijzonder zware week voor Scholz.

Eerst kwam hij in opspraak door tijdens een gezamenlijke persconferentie in Berlijn de Palestijnse president Mahmoud Abbas niet onmiddellijk tegen te spreken toen deze Israël ervan beschuldigde ’50 Holocausts’ te hebben begaan.

Vrijdag beschuldigden oppositieleden in Hamburg hem ervan de waarheid te verdoezelen tijdens een hoorzitting over een grote belastingfraude die plaatsvond tijdens zijn ambtstermijn als burgemeester van de noordelijke havenstad – beschuldigingen die hij ontkent, in plaats daarvan het af als geheugenverlies.