Buitenland

Rusland: hypersonische Kinzhal-raket (‘Dagger’) al drie keer ingezet in Oekraïne

21-08-2022 11:36

Kinzhal dagger
Russische kinzhal dagger hypersonische militaire raket onder Russische Mig-31k, Army 2020 forum, Moskou, Rusland, augustus 2020. Vaalaa / Shutterstock.com

MOSKOU, 21 aug (Reuters) – Rusland heeft hypersonische Kinzhal-raketten (Dagger) drie keer ingezet in de loop van wat Moskou een “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt, zei minister van Defensie Sergei Shoigu op zondag.

De Kinzhal-raketten maken deel uit van een reeks nieuwe hypersonische wapens die president Vladimir Poetin in 2018 presenteerde in een oorlogszuchtige toespraak waarin hij zei dat ze bijna elk punt in de wereld kunnen raken en een door de VS gebouwd raketschild kunnen omzeilen.

Shoigu, sprekend op de staatstelevisie, zei dat de raketten effectief waren gebleken in het raken van hoogwaardige doelen bij alle drie de gelegenheden, waarbij hij ze prees als ‘bijna onmogelijk om neer te halen wanneer ze in de lucht zijn’.

“We hebben het drie keer ingezet tijdens de speciale militaire operatie,” zei Shoigu in een interview uitgezonden op Rossiya 1. “En drie keer vertoonde het briljante eigenschappen.”

Rusland gebruikte het Kinzhal-systeem voor het eerst in Oekraïne ongeveer een maand nadat het tienduizenden troepen naar het grondgebied van zijn buurland had gestuurd, waarbij het een groot wapendepot in de westelijke Ivano-Frankivsk regio van Oekraïne trof.

Deze week zei het Russische ministerie van defensie dat drie MiG-31E gevechtsvliegtuigen, uitgerust met Kinzhal raketten, waren overgebracht naar de regio Kaliningrad, een enclave aan de Russische Baltische kust, gelegen tussen de NAVO en de leden van de Europese Unie Polen en Litouwen.

Op de Russische marinedag eind vorige maand kondigde Poetin aan dat de marine in de komende maanden “formidabele” hypersonische Zircon kruisraketten zou ontvangen. De raketten kunnen negen keer sneller vliegen dan het geluid en ontlopen zo de luchtafweer.