Achtergrond

VS: Sommige Democraten houden liever afstand van president Joe Biden

21-08-2022 21:28

USA President Joe Biden
Joe Biden, 2022. Marlin360 / Shutterstock.com

De Amerikaanse president Joe Biden begint deze week aan een tournee van kust tot kust om de nieuwe klimaat- en belastingwet aan te prijzen en de Democraten die meedoen aan de verkiezingen in november (Midterms) een hart onder de riem te steken. Maar als hij aankomt, zijn sommige van die kandidaten misschien nergens te bekennen, omdat ze vrezen dat Biden te veel een risico vormt.

De Democraten hopen dat de reis de slechte opiniecijfers van de president zal opkrikken en de aandacht zal vestigen op zijn verwezenlijkingen. Maar sommige kandidaten voor het Congres vrezen dat campagne voeren met Biden hen zal schaden in de verkiezingen van 8 november, volgens meer dan een dozijn interviews met senior Democraten en lokale campagnefunctionarissen in slagveldstaten zoals Pennsylvania en Arizona.

Biden, wiens laatste goedkeuringscijfer 40% is, scoort lager dan de meeste, zo niet alle, Democratische kandidaten in concurrerende races, vaak met dubbele cijfers, aldus Democratische opiniepeilers.

Reset

De reis, de laatste poging om zijn presidentschap te resetten, zal de grenzen van Biden’s invloed testen in een partij die in de afgelopen weken momenten van ontrouw heeft getoond. Sommige Democratische Congresleden hebben zich afgevraagd of Biden, met 79 jaar al de oudste president van de VS, zich in 2024 herkiesbaar moet stellen.

Als ze overwegen campagne met hem te voeren, zullen de Democratische kandidaten nauwlettend in de gaten houden of Biden de publieke opinie op zijn tournee kan beinvloeden. Aan de positieve kant kan Biden goed nieuws delen over recente wetgevende overwinningen op het gebied van klimaatverandering, wapenbeheersing en het stimuleren van de binnenlandse productie van microprocessoren, samen met een overwinning in Kansas over abortusrechten.

“Natuurlijk was het een geweldige maand, maar de jury is er nog niet uit of het echt een verschil heeft gemaakt of dat het gewoon te laat is,” zei een oudere Democraat.

Aanval op Biden

Ondertussen hebben de Republikeinse oppositiepartijen zich verenigd rond de aanval op Biden, ondanks de interne verdeeldheid van de partij over voormalig president Donald Trump en de fatale aanslag op het Amerikaanse Capitool van 6 januari 2021.

Rechtse media, gekozen functionarissen en Trump hebben een boodschap overgebracht die het Witte Huis met moeite heeft kunnen bestrijden: Biden en zijn beleid zijn verantwoordelijk voor een recordinflatie, en hij is oud, dement en verward.

Hoewel de verdedigers van Biden opmerken dat de inflatie in sommige andere landen hoger is en zeggen dat hij onverminderd doorgaat, zijn sommige kandidaten bang dat ze op evenementen lastige vragen krijgen over of ze de herverkiezing van de president steunen. Hun antwoorden zouden als voer kunnen dienen voor Republikeinse rivalen, zeggen bronnen.

Populistische campagne

De democratische kandidaat voor de Amerikaanse Senaat Tim Ryan voert in Ohio een populistische campagne tegen de door Trump gesteunde Republikein J.D. Vance. De staat is in recente verkiezingen hard naar de Republikeinen opgeschoven, maar volgens opiniepeilingen gaan beide partijen gelijk op.

In juli gaf Ryan, die momenteel een zetel heeft in het Amerikaanse Huis, aan dat hij een economische toespraak van Biden in Cleveland had overgeslagen omdat hij niet in de planning paste en hij heeft vragen ontweken over de vraag of Biden zich opnieuw kandidaat zou moeten stellen. Ryan zou alleen onder beperkte omstandigheden overwegen om met Biden te verschijnen, vertelde een ambtenaar van de campagne aan Reuters.

De ambtenaar merkte bijvoorbeeld op dat Biden naar verwachting in de komende weken naar Ohio zal terugkeren voor de eerste steenlegging van een Intel-fabriek die uiteindelijk 3.000 banen zal opleveren en een grote stimulans zal krijgen van de onlangs aangenomen CHIPS Act, die de halfgeleiderindustrie helpt.

“Dat is iets wat Tim Ryan waarschijnlijk samen met Biden zou bijwonen. De boodschap en de politiek zijn op elkaar afgestemd,” zei de ambtenaar.

Ryan campagne woordvoerder Izzi Levy zei dat ze geen commentaar kon geven op zijn plannen met betrekking tot zijn congreswerk. Maar met betrekking tot politieke evenementen met Biden, zei ze: “We hebben hem niet gevraagd om campagne te voeren in Ohio en hebben geen plannen om dat te doen.”

43 competitieraces

De verkiezingen van 8 november zullen bepalen of de Democraten hun kleine meerderheden in het Huis en de Senaat behouden, of dat de Republikeinen de macht in handen krijgen. Er zijn 43 competitieraces in het Huis en zeven in de Senaat, volgens een analyse van Reuters van gegevens van drie onpartijdige onderzoeksgroepen over de competitiviteit van de Amerikaanse verkiezingen. Het Witte Huis denkt winst te kunnen boeken in de Senaat ondanks de verwachte verliezen in het Huis.

Biden zal donderdag spreken op een bijeenkomst van het Democratisch Nationaal Comité in Maryland, zijn eerste politieke bijeenkomst in maanden. Het zal dienen als de aftrap van zijn verkiezingscampagne. De Democraten aan de top van het ticket in Maryland moeten het vooral opnemen tegen tegenstanders van Trump, die een zware strijd moeten leveren in een staat waar het aantal Democraten twee keer zo groot is als het aantal Republikeinen.

Democraten in concurrerende verkiezingen in het hele land zeggen dat ze graag zien dat Biden op pad gaat en de Republikeinse aanvallen afslaat door op te scheppen over een reeks wetgevende prestaties, waaronder historische tweepartijdige wetsvoorstellen over wapenbeheersing en infrastructuur, naast meer partijdige prestaties op het gebied van klimaatverandering en gezondheidszorg. Ambtenaren gebruiken vaak het adagium dat een opkomend tij alle boten lift.

“Als Biden zijn peilingen kan verbeteren, helpt dat alle Democraten”, aldus een Democratische opiniepeiler die betrokken is bij de verkiezingen in Pennsylvania.

In Pennsylvania zeggen campagnefunctionarissen dat een bezoek van Biden onnodig is – en mogelijk riskant – omdat de Democraten al vroeg een voorsprong hebben op Republikeinse kandidaten die als gebrekkig worden beschouwd. Republikeinse gouverneurskandidaat Doug Mastriano is een door Trump gesteunde verkiezingsontkenner die de bijeenkomst van 6 januari in Washington bijwoonde, terwijl Senaatskandidaat Dr. Mehmet Oz het moeilijk heeft in de vroege peilingen door vragen over zijn banden met de staat.

“We hopen dat de president naar de staat komt, maar we zijn niet zeker in hoeverre de Democratische kandidaten zich bij hem zullen aansluiten. Op dit moment heeft het niet veel zin,” zei een hoge Democratische functionaris die betrokken is bij de gouverneursrace.

‘Kolossale vergissing’

Josh Shapiro, de Democratische kandidaat voor gouverneur in Pennsylvania, is dit jaar afzonderlijk verschenen met Biden en vice-president Kamala Harris. Manuel Bonder, een woordvoerder van de campagne, zei dat Shapiro “President Biden zal blijven verwelkomen in zijn thuisstaat.”

Jennifer Holdsworth, een Democratische strateeg, noemde het besluit van sommige Democraten om afstand te nemen van Biden een “kolossale vergissing”.

“Dit is een regering geweest met monumentale gevolgen. Kiezers geven niet om de politiek van het moment, zij geven om resultaten en deze regering heeft geleverd,” zei Holdsworth.