Buitenland

Alexander Dugin: ‘Dochter heeft leven opgeofferd op altaar van overwinning in Oekraïne’

22-08-2022 23:36

Aleksandr Dugin
Aleksandr Dugin, 2017. LCV / Shutterstock.com

De Russische Federale Veiligheidsdienst beschuldigde maandag de Oekraïense geheime diensten van het doden van Darya Dugina, de dochter van een ultranationalist, bij een autobomaanslag in de buurt van Moskou die president Vladimir Poetin “kwaadaardig” noemde.

Dugina, wiens vader Alexander Dugin een vooraanstaand ideoloog is, werd zaterdag gedood toen een bom de Toyota Land Cruiser opblies waarin zij reed, aldus Russische onderzoekers.

Oekraïne, dat zich verdedigt tegen wat het beschouwt als een veroveringsoorlog in imperiale stijl gevoerd door Rusland, ontkende betrokkenheid bij de aanval, waarbij de Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak de beschuldiging “propaganda” noemde.

Poetin verleende Dugina maandag postuum de Orde van Moed, een prestigieuze staatsonderscheiding, “voor moed en onbaatzuchtigheid getoond in de uitoefening van professionele plicht”, aldus het Kremlin.

Dugina, die regelmatig commentaar geeft op de staatstelevisie, was een fervent voorstander van de Russische acties in Oekraïne, die Moskou een “speciale militaire operatie” noemt.

Alexander Dugin, 60 jaar, is al lange tijd voorstander van geweld om de eenwording van Russischtalige en andere gebieden te bereiken.

In zijn eerste publieke verklaring over de bomaanslag zei hij dat Darya voor zijn eigen ogen op wrede wijze was vermoord door Oekraïne.

“Ons hart verlangt niet alleen naar wraak of vergelding,” schreef Dugin. “We hebben alleen onze overwinning (tegen Oekraïne) nodig. Mijn dochter heeft haar jonge leven opgeofferd op het altaar van de overwinning. Dus win alstublieft!”

De Russische veiligheidsdienst FSB zei dat de aanval werd uitgevoerd door een Oekraïense vrouw, geboren in 1979, die zij bij naam noemde en van wie een foto en informatie op Russische nieuwswebsites verscheen.

Ze brachten haar in verband met de Oekraïense veiligheidsdiensten en beschuldigden haar ervan lid te zijn van het Azov bataljon, een eenheid van het Oekraïense leger die door Rusland als terroristische groepering is aangemerkt.

In een reactie zei Azov dat de vrouw nooit lid was geweest van de eenheid en beschuldigde Rusland van het verzinnen van een leugen.

De FSB zei dat de vrouw in juli in Rusland was aangekomen en een maand had besteed aan de voorbereiding van de aanslag. Daarna was ze naar Estland gevlucht, aldus de FSB.

Russische wetshandhavingsinstanties hadden de vrouw op de opsporingslijst van het land gezet, meldde het persbureau TASS, en Moskou streefde naar haar uitlevering.

Het Estse ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie- en grensbewakingsdienst verklaarden in afzonderlijke verklaringen dat zij informatie over personen die Estland binnenkomen en verlaten “alleen kunnen delen in gevallen die bij wet zijn voorgeschreven”, en voegden eraan toe dat de beschuldiging van de FSB niet aan die eis voldeed.

‘Russische patriot’

Poetin hulde Dugina als een patriot en noemde haar moord “kwaadaardig en wreed”, terwijl Margarita Simonyan, hoofdredacteur van de door het Kremlin gesteunde mediaorganisatie RT, suggereerde dat agenten de vrouw zouden kunnen opsporen.

“Estland zal ze natuurlijk niet uitleveren,” schreef Simonyan op Telegram.

Een herdenkingsdienst voor Dugina zal dinsdag worden gehouden in het tv-centrum van Moskou, zei haar vader.

Maandag legden inwoners van Moskou bloemen en staken kaarsen aan bij een geïmproviseerd gedenkteken.

“Ze was een uniek persoon, en dit verlies is absoluut onvervangbaar,” zei Sergei Sidorov.

Sommige Russische oppositieleden waren sceptisch over de snelheid waarmee de FSB de zaak leek te hebben opgelost en stelden alternatieve versies voor.

Ilya Ponomaryov, een voormalige wetgever die in Oekraïne criticus van het Kremlin is geworden, zei dat een voorheen onbekende groep Russische militanten, genaamd het Nationaal Republikeins Leger, verantwoordelijk was.

Zijn bewering en het bestaan van de groep konden niet onafhankelijk worden geverifieerd door Reuters.

De Russische onderzoekscommissie heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Ponomaryov was het enige lid van de Doema, het lagerhuis van het parlement, dat in 2014 tegen de annexatie van de Oekraïense Krim-regio stemde en later Rusland verliet.

Ponomaryov, die een online tv-station runt dat is ontworpen om het verhaal van het Kremlin over de oorlog in twijfel te trekken, las een manifest voor dat de groep hem naar eigen zeggen had gestuurd.

Daarin stond dat de groep zich inzette voor de omverwerping van Poetin en de opbouw van een nieuw Rusland. Dergelijke verklaringen zijn illegaal in Rusland en degenen die ze afleggen kunnen lange gevangenisstraffen krijgen.

Zijn bewering voegt zich bij een lijst van mogelijke theorieën over wie Dugina heeft vermoord.

Sommigen denken dat haar vader het doelwit was.

Podolyak uit Oekraïne zei dat hij dacht dat de moord het resultaat was van een strijd tussen de Russische inlichtingendiensten.

Sommige activisten van de Russische oppositie hebben gespeculeerd dat de moord wellicht is georkestreerd door krachten binnen Rusland die ultranationalisten als Dugin willen ontmoedigen om het Kremlin te bekritiseren omdat het, in hun ogen, te soft zou zijn ten aanzien van Oekraïne.