Buitenland

Een wervelwind aan geruchten en vingerwijzen over moord dochter Alexander Doegin

22-08-2022 16:56

Aleksandr Dugin
Aleksandr Dugin, 2017. LCV / Shutterstock.com

Terwijl vanochtend nog werd geschreven dat een Russische ondergrondse groepering verantwoordelijk zou zijn voor de bomaanslag op Darja Doegina, komt de Russische FSB vanmiddag naar buiten met het bericht dat ze de oplossing voor de zaak hebben gevonden. De Oekraïense vrouw Natalia Vovk zou een maand lang in Rusland hebben verbleven met haar dochter van 12. Ze zou een appartement hebben gehuurd in Moskou, en haar tijd hebben doorgebracht met het in kaart brengen van Doegina’s routine en privéleven. Vervolgens zou ze de aanslag hebben gepleegd met een op afstand bestuurbare bom, die onder de bestuurdersstoel van het auto van Doegina werd geplaatst.

Op de dag dat Doegina voor de ogen van haar vader werd opgeblazen, vluchtte Vovk met haar dochter de grens over naar Estland. Rusland zal om haar uitlevering vragen, en gaat ervanuit dat de Oekraïense geheime dienst achter de aanslag zat. Van uitlevering zal dus geen sprake zijn.

Ondergrondse

De Guardian schreef gisteravond nog over een ondergrondse groepering die de aanslag zou hebben geclaimd. De dissidente Russische oud-politicus Ilya Ponomarev zei dat hij een verklaring had ontvangen waarin het ”Nationaal Republikeins Leger” zei dat de elite rond Poetin voortaan rekening moest houden met dergelijke moorden. Darya Doegina was het doelwit geworden vanwege de oorlogspropaganda van haar vader, Aleksandr Doegin. Ook hoge militairen, politici, oligarchen en andere steunpilaren van Poetin zouden voor hun leven, en dat van hun naasten, moeten vrezen. De verklaring riep op tot het omverwerpen van Poetin, onder meer vanwege de ”broederoorlog” tussen Slavische volken die hij was begonnen in Oekraïne.

De verklaring noemde Poetin een usurpator, en vatte zijn regering samen als ”doodskisten voor sommigen, paleizen voor anderen”. Ponomarev zelf leeft sinds een paar jaar in het buitenland, en heeft inmiddels de Oekraïense nationaliteit. De Russische overheid lijkt in ieder geval niets te geloven van de verklaring. Over het bestaan van een Nationaal Republikeins Leger in Rusland is verder ook niets bekend, en het is niet eens duidelijk of de organisatie wel bestaat.

Valse vlag

Dan is er nog een andere theorie, namelijk dat de Russische FSB zelf achter de aanslag zit. Waarschuwing: Dit lijkt pure speculatie. De bovenstaande verhalen waren ook niet heel geloofwaardig, en voor de volledigheid deel ik deze ook maar.

Het Telegramkanaal ”General SVR” zou worden gerund door een Rus met goede connecties. Dailymail had toevallig dit weekend nog een artikel over de (volstrekt onverifieerbare) geruchten die het kanaal had gedeeld. Poetin zou zitten te denken aan het opgeven van bezet gebied in ruil voor vrede, of juist aan het openen van een nieuw front in Kazachstan. De hele Russische elite zou inmiddels doorhebben dat er geen goede uitwegen uit het conflict meer zijn.

Nu bericht het kanaal het volgende: Aleksandr Doegin zou ongeveer een maand geleden gesprekken hebben gevoerd met een bevriende generaal bij de FSB. Hierbij zou hij hebben gezegd dat Poetin niet hard genoeg optrad in Oekraïne, en dat grotere offers nodig waren op de weg naar de overwinning. Volgens het bericht zou Doegin zelf hebben aangeboden om zijn dochter op te offeren voor een aanslag die vervolgens aan de Oekraïners toegeschreven kon worden. De FSB zou die bereidheid meerdere malen hebben gecontroleerd, en toen zijn gaan plannen.

Doegin zou alleen geweten hebben dat het zou gaan gebeuren, maar niet precies wanneer, waar of hoe. Wel zou hij het idee om een dubbelganger te gebruiken, en zijn eigen dochter te laten ontsnappen, af hebben gewezen. De aanslag zou vervolgens naar Poetin toe worden gepresenteerd als het werk van Westerse inlichtingendiensten, wat betekent dat de FSB zou liegen tegen de eigen leider over een valse-vlag aanval.

Het bericht van General SVR sluit af met de voorspelling dat de aanslag niet het gewenste resultaat zal hebben, en dat Doegin de reactie van Poetin verkeerd inschat.

Lees ook: Wie is Alexander Dugin? ‘Wil een nieuw, eeuwig, waarachtig en diep Rusland’