Economie

Groot-Britannië: 2020 grootste economische krimp sinds het jaar 1709

22-08-2022 16:25

Thames in Londen. Bron: Ingus Kruklitis via Shutterstock

LONDEN, 22 augustus (Reuters) – Groot-Brittannië noteerde in 2020 de grootste productiedaling in meer dan 300 jaar toen het te kampen kreeg met de COVID-19-pandemie, en ook een grotere daling dan elke andere grote economie, zo bleek maandag uit bijgewerkte officiële cijfers.

Het bruto binnenlands product daalde in 2020 met 11,0%, aldus het Office for National Statistics. Dit was een grotere daling dan alle vorige ramingen van het ONS en de grootste daling sinds 1709, volgens historische gegevens die worden gehost door de Bank of England.

Britse statistici werken de BBP-ramingen regelmatig bij naarmate meer gegevens beschikbaar komen.
Volgens de eerste ramingen van het ONS zou de Britse productie in 2020 de grootste daling sinds de “Grote Vorst” van 1709 te zien geven. Meer recentelijk heeft het ONS de omvang van de daling echter naar beneden bijgesteld tot 9,3%, de grootste sinds vlak na de Eerste Wereldoorlog.

Zelfs vóór de laatste herzieningen was de economische inzinking van Groot-Brittannië de grootste in de Groep van Zeven en de laatste neerwaartse bijstelling maakt haar groter dan die van Spanje, dat een productiedaling van 10,8% registreerde.

Het ONS waarschuwde echter voor directe vergelijkingen met andere landen, aangezien de meeste – met uitzondering van de Verenigde Staten – nog niet hetzelfde soort grondige herzieningen hadden doorgevoerd als Groot-Brittannië.
De neerwaartse bijstelling van het BBP weerspiegelt lagere bijdragen van de gezondheidszorg en de detailhandel dan eerder werd gedacht.

“De kosten van de gezondheidszorg waren hoger dan we aanvankelijk hadden geraamd, waardoor de totale bijdrage aan de economie lager uitviel”, aldus Craig McLaren, statisticus bij het ONS.

Het ONS had al rekening gehouden met een daling van de routinematige zorg die door de Britse National Health Service werd verstrekt, omdat deze zich concentreerde op de behandeling van COVID-19-patiënten en het beperken van de verspreiding van de ziekte in ziekenhuizen.

Een nadere beschouwing van de hogere kosten waarmee individuele detailhandelaren worden geconfronteerd, leidde ook tot een neerwaartse bijstelling van de bijdrage van de sector, terwijl de fabrieksproductie naar boven werd bijgesteld om rekening te houden met lagere grondstoffenkosten.

De Britse economie is vorig jaar sterk opgeveerd en bereikte in november 2021 weer de omvang van voor de pandemie. Maar door de snel oplopende inflatie verwacht de Bank of England dat de economie later dit jaar weer in een recessie zal belanden.

De ONS zal op 30 september geactualiseerde groeicijfers voor 2021 en de eerste helft van 2022 bekendmaken.