Binnenland

Het hoofdpijndossier asiel wordt binnen de VVD ondragelijk, roep om asielstop groeit

22-08-2022 12:03

fotografiekb/Shutterstock

Na de rel over de stikstof-uitspraken van CDA-leider Hoekstra vorige week vrijdag, lijkt premier Rutte nu ook te maken te krijgen met serieuze onenigheid binnen zijn eigen partij. Het gezicht van het asielbeleid is de VVD-er Eric van der Burg van Asiel, maar steeds meer lokale VVD-ers willen dat het kabinet een strenger asielbeleid gaat voeren. De Telegraaf schrijft dat er stemmen opgaan om het kabinet desnoods maar te laten vallen.

Het regent inmiddels brandbrieven binnen de VVD. Vorige week waren het nog de lokale fractievoorzitters uit Limburg die waarschuwden voor een wegzakkend draagvlak onder de asielopvang. Ze vinden dat het kabinet ook werk moet maken van het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers, en dat een asielstop tot de opties moet behoren. Nu voegen zich daar fracties in Noord-Holland bij, alsook VVD-ers uit andere delen van het land. Eddie Förster, VVD-fractievoorzitter te Breda, verbaast zich onder meer over de onmacht van het kabinet als het gaat om de instroom van asielzoekers. Waar het kabinet niet in staat lijkt te zijn tot het tegenhouden of terugsturen van mensen, durft het wel harde maatregelen in te zetten waarmee gemeenten worden gedwongen tot het accepteren van opvang. ”Waar een wil is, is altijd een weg. De VVD moet zich niet langer door D66 laten tegenhouden.”

Verdragen

Staatssecretaris Eric van der Burg, zelf van de VVD, heeft vorige week al laten weten dat een asielstop er in zijn ogen niet in zit. Nederland heeft zich gecommitteerd aan een reeks internationale verdragen. Deze stellen vast dat mensen het recht hebben om asiel aan te vragen. Het is dan aan de Nederlandse overheid om deze procedure goed af te handelen, en pas daarna afgewezen mensen weg te sturen.

Albergen

De druppels die de emmer doen overlopen zijn de protesten tegen het ”asielhotel” in het Overijsselse Albergen. Het COA heeft het hotel gekocht, maar lokale demonstranten denken daar anders over. Gisteren hielden bewoners een stille tocht, waarbij de omgekeerde Nederlandse driekleur gevlogen werd die ook door boeren als protestvlag wordt gebruikt. Staatssecretaris Van der Burg is volgens RTL van plan om morgen naar Albergen te gaan voor gesprekken met de gemeenteraad. De gemeente Tubbergen voelt zich overvallen door de plannen. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans wordt ondertussen naar Limburg gestuurd om de onrust daar te bedwingen.

Ter Apel

Tegelijkertijd houdt de drukte in Ter Apel aan. Ongeveer 300 mensen moeten nu de nacht buiten doorbrengen. Het servicepunt van het Rode Kruis is weer open, al moet het met extra beveiliging vanwege diefstal. Rond het centrum is een veiligheidsrisicogebied afgekondigd door de politie, en mag er preventief gefouilleerd worden. Dit komt nadat er de afgelopen week enkele vechtpartijen uitbraken tussen asielzoekers onderling, nadat sommigen van hen werden beschuldigd van diefstal.