Buitenland

Twitter verwijdert verkrachtingsvideo geplaatst door premier-kandidaat Giorgia Meloni

23-08-2022 11:59

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. Screenshot: Twitter.

ROME, 23 aug (Reuters) – Twitter heeft dinsdag een video verwijderd van een Oekraïense vrouw die verkracht wordt door een migrant in een Italiaanse stad. De video was geplaatst door politica Giorgia Meloni, leider van de rechts-nationaal-conservatieve partij ‘Broeders van Italië’, die de race leidt om de volgende premier van Italië te worden.

Meloni tweette de geblurde video, die oorspronkelijk op een krantenwebsite was gepubliceerd, laat op zondag en zei dat ze niet kon zwijgen over “deze afschuwelijke episode van seksueel geweld”.

De post werd breed veroordeeld door Meloni’s politieke rivalen en mensenrechtenactivisten, die haar ervan beschuldigden de ellende van het slachtoffer te vergroten door de video zonder haar toestemming naar buiten te brengen.

Op dinsdagochtend werd de post verwijderd en vervangen door een reactie van Twitter. “Deze Tweet heeft de Twitter-regels geschonden.”

Er kwam niet direct een reactie van Meloni.

Op maandag zei Meloni op Twitter dat ze de video had gepubliceerd “om solidariteit te betuigen met het slachtoffer, om te veroordelen wat er is gebeurd en uiteraard om gerechtigheid te eisen”.

Lokale autoriteiten in de noordelijke stad Piacenza zeggen dat de 55-jarige Oekraïense vrouw in de vroege zondag op een stoep werd aangevallen door een asielzoeker uit Guinee. De politie heeft zijn arrestatie bevestigd en zei dat de man wordt vastgehouden terwijl het onderzoek wordt voortgezet.

Het incident werd gefilmd door iemand in een flat met uitzicht op de straat. De beelden die vervolgens online werden gezet waren geblurd, waardoor het onmogelijk was om het slachtoffer te identificeren, maar op de audio was haar geschreeuw duidelijk te horen.

De Italiaanse autoriteiten verklaarden dat zij onderzochten hoe de video was vrijgegeven.

“De verspreiding in de media van video’s waarop de criminele daad te zien is, wordt grondig onderzocht,” zei Grazia Pradella, openbaar aanklager van Piacenza.

De waakhond van de staat die belast is met de bescherming van persoonsgegevens zei ook te kijken naar “mogelijke verantwoordelijkheden van de kant van de personen die, om verschillende redenen en voor verschillende doeleinden, de video hebben (geplaatst)”.

Meloni en haar rechtse bondgenoten staan bovenaan in de peilingen voor de nationale verkiezingen van 25 september en er wordt algemeen verwacht dat zij aan de macht zullen komen. Meloni’s eigen partij Broeders van Italië lijkt de meeste zetels in het parlement te zullen behalen, waardoor zij zich in pole position bevindt om de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden.