Buitenland

VS roepen burgers op Oekraïne te verlaten, vrees voor Russische aanval op Kiev

23-08-2022 14:28

Mariupol
Shutterstock

KIEV, 23 augustus (Reuters) – De Verenigde Staten hebben dinsdag hun burgers opgeroepen Oekraïne te verlaten, omdat Rusland volgens hen voorbereidingen trof om in de komende dagen de civiele en overheidsinfrastructuur aan te vallen, nu de oorlog de grens van zes maanden heeft bereikt.

De waarschuwing volgde op een verbod van de Oekraïense regering op vieringen in de hoofdstad Kiev op woensdag op de verjaardag van de onafhankelijkheid van de Sovjet-overheersing, uit vrees voor aanvallen.

Leiders van tientallen landen en internationale organisaties zouden dinsdag deelnemen aan het zogenoemde Krim-platform uit solidariteit met Oekraïne ter gelegenheid van de zes maanden durende Russische invasie. De meesten zouden dat per video doen.

Op het slagveld hebben Russische troepen artillerie- en luchtaanvallen uitgevoerd in de regio Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne, waar gevochten is in de buurt van Europa’s grootste kerncentrale, aldus het Oekraïense leger.

Maar zes maanden na de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne, en met duizenden doden en wijdverspreide vernietiging van steden, is het conflict in een impasse geraakt.

Russische troepen controleren een groot deel van het zuiden, onder meer langs de Zwarte Zeekust, en delen van de oostelijke Donbas-regio. De vooruitzichten op vrede lijken zo goed als onbestaand.

Uit vrees voor een toename van het aantal Russische aanvallen heeft de Amerikaanse ambassade in Kiev er dinsdag bij Amerikaanse burgers op aangedrongen om te vertrekken als dat mogelijk is.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt over informatie dat Rusland zijn inspanningen opvoert om in de komende dagen aanvallen uit te voeren op de civiele infrastructuur en overheidsfaciliteiten van Oekraïne,” aldus de ambassade in een verklaring.

Amerikaanse burgers moeten Oekraïne “nu” op eigen kracht verlaten als het veilig is om dat te doen, aldus de ambassade.

Hoewel het niet de eerste keer is dat de Verenigde Staten een dergelijke waarschuwing afgeven, wordt deze afgegeven op het moment dat Oekraïne woensdag 31 jaar onafhankelijkheid van de Sovjetoverheersing zou vieren.

De waarschuwing volgde ook op de moord op Darya Dugina, de dochter van een prominente Russische ultranationalist, bij een autobomaanslag in de buurt van Moskou op zaterdag. Moskou heeft de moord in de schoenen geschoven van Oekraïense agenten, een beschuldiging die door Kiev wordt ontkend.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft ook gezegd dat Moskou “iets bijzonder lelijks” zou kunnen proberen in de aanloop naar de herdenking van woensdag.

Kiev ligt ver van de frontlinies en is slechts zelden door Russische raketten getroffen sinds Oekraïne in maart een grondoffensief afsloeg om de hoofdstad in te nemen.

De stemming in de stad bleef dinsdag kalm en veel mensen liepen nog steeds met een glimlach door de straten, maar de tekenen van de toegenomen dreiging waren voelbaar.

De autoriteiten hebben de Oekraïners in het hele land opgedragen om van dinsdag tot donderdag zoveel mogelijk thuis te werken. Ze hebben de mensen ook opgeroepen om waarschuwingen voor luchtaanvallen serieus te nemen en te schuilen als de sirenes loeien.

Het stadsbestuur van Kyiv verbood grote openbare bijeenkomsten tot donderdag, uit angst dat een menigte van feestvierende inwoners een doelwit zou kunnen worden voor een Russische raketaanval.

De Poolse president Andrzej Duda, een van de grootste voorstanders van Oekraïne, was dinsdag in de hoofdstad om met Zelenskiy verdere steun aan Oekraïne te bespreken, waaronder militaire hulp.

Nucelair kruitvat

Russische beschietingen troffen de oostelijke stad Kharkiv – de op een na grootste stad van Oekraïne – dinsdag rond zonsopgang, zei de regionale gouverneur Oleh Synehubov. Een huis was geraakt, maar niemand was gewond, zei hij.

In het zuiden zei Oekraïne dat Rusland artillerie heeft afgevuurd en luchtaanvallen heeft uitgevoerd in verschillende steden in de regio Zaporizjzja, waar Russische troepen kort na het begin van de invasie de kerncentrale hebben veroverd.

Artillerie- en raketbeschietingen in de buurt van het kernreactorcomplex in Zaporizjzja, op de zuidoever van de Dnipro-rivier, hebben geleid tot oproepen om het gebied te demilitariseren.

De twee partijen hebben elkaar de schuld gegeven van de regelmatige beschietingen van de centrale. Kiev beschuldigt Moskou ervan er troepen te baseren en militair materieel op te slaan. Rusland ontkent dit en beschuldigt Oekraïne ervan Zaporizja met drones aan te vallen.

Moskou heeft verzocht om een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op dinsdag om de fabriek in Zaporizja te bespreken, meldde het Russische staatspersbureau RIA, dat de plaatsvervangend ambassadeur bij de Verenigde Naties Dmitry Polyanskiy citeert.

In een andere actie hebben Oekraïense troepen dinsdag een gebouw beschoten dat het hoofdkwartier van de lokale administratie huisvest in het centrum van de door separatisten gecontroleerde stad Donetsk, meldde het persagentschap TASS, dat Russisch geïnstalleerde ambtenaren citeerde. Drie mensen werden gedood, zei het agentschap.

Het Russische ministerie van defensie zei dat zijn strijdkrachten een Oekraïens SU-27 gevechtsvliegtuig hadden neergehaald boven de regio Kharkiv.

Rusland stuurde zijn troepen over de grens in wat het een “speciale militaire operatie” noemt en zei dat het zijn buurland wilde demilitariseren en Russischtalige gemeenschappen wilde beschermen. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten beschuldigen Moskou ervan een ongerechtvaardigde aanvalsoorlog te voeren.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zei maandag dat tussen 24 februari en 21 augustus 5.587 burgers zijn gedood en 7.890 gewond geraakt, voornamelijk door artillerie-, raket- en raketaanvallen. Volgens het VN-kinderagentschap UNICEF zijn in de zes maanden van oorlog minstens 972 kinderen gedood of gewond geraakt.

Afzonderlijk heeft het hoofd van de Oekraïense strijdkrachten, generaal Valeriy Zaluzhnyi, het eerste openbare dodental van het Oekraïense leger bekendgemaakt: bijna 9.000 soldaten zijn in de strijd omgekomen.

Rusland heeft niet gezegd hoeveel van zijn soldaten zijn gedood. De generale staf van Oekraïne heeft het Russische militaire dodental op 45.400 geschat.

Reuters heeft de militaire verliezen niet kunnen verifiëren.