Achtergrond

De impact van kwijtschelden studieleningschuld door Joe Biden

24-08-2022 21:52

Dollar
Shutterstock.

WASHINGTON, 24 augustus (Reuters) – President Joe Biden kondigde woensdag een langverwacht plan aan om miljarden dollars aan studieschulden kwijt te schelden, waarmee hij zijn campagnebelofte nakomt om jonge Amerikanen met schulden te helpen, zelfs nu sommige Republikeinen beweren dat de maatregel de inflatie zou kunnen verergeren.

Hoeveel wordt er kwijtgescholden en voor wie?

De overheid zal 10.000 dollar aan studieschuld kwijtschelden voor leners die minder dan 125.000 dollar per jaar verdienen, of 250.000 dollar voor getrouwde stellen. Voor studenten die zogenaamde Pell Grants hebben ontvangen, een federale lening met een lage rente voor studenten met een lager inkomen, wordt 20.000 dollar van hun schuld kwijtgescholden.

Het kwijtschelden van 10.000 dollar aan schuld voor studentenleningen voor elke lener zou de Amerikaanse overheid 321 miljard dollar kosten, berekende de New York Fed in april, maar de inkomenslimiet betekent dat de werkelijke kosten lager zullen zijn dan dat.

De New York Fed schatte dat het vergeven van 10.000 dollar per lener de studieschuld van 11,8 miljoen leners zou elimineren, of 31% van het totale aantal. Het Witte Huis zei dat dat aantal 20 miljoen leners zal zijn.

Hoe groot is Amerika’s studentenschuldprobleem?

Amerikaanse leners hebben ongeveer 1,75 biljoen dollar aan studentenschulden, volgens de laatste cijfers van de Federal Reserve. Het overgrote deel daarvan, zo’n 1,62 biljoen dollar, is in handen van de federale overheid.

De kosten van het hoger onderwijs zijn in de Verenigde Staten de afgelopen drie decennia explosief gestegen: ze zijn verdubbeld aan particuliere vierjarige hogescholen en universiteiten en zelfs nog meer gestegen aan openbare vierjarige scholen, zo blijkt uit onderzoek van de non-profit College Board.

De schuld is verdeeld over 43 miljoen leners, een cijfer dat studenten en hun ouders of andere familieleden omvat, maar wordt gedomineerd door leners jonger dan 40 jaar, aldus de New York Fed.

Wanneer zullen leners met een restschuld moeten terugbetalen?

Een COVID-19 pandemie-gerelateerd programma dat federale betalingen voor studieleningen pauzeerde, gestart onder de Republikeinse voorganger van de Democraat Biden, Donald Trump, zal worden verlengd tot het einde van dit jaar. Leners met een resterend saldo na schuldkwijtschelding zouden in januari opnieuw betalingen beginnen te doen.

Wie komt niet in aanmerking?

Uitgesloten van het programma zijn leners die meer dan 125.000 dollar per jaar verdienen, of 250.000 dollar voor getrouwde stellen. Het Witte Huis zei dat geen enkel individu of huishouden met een hoog inkomen, dat wordt gedefinieerd als in de top 5% van de inkomens, in aanmerking zal komen.

Hoe kan dit de inflatie beïnvloeden?

Republikeinen die tegen het plan zijn en sommige economen, waaronder de voormalige minister van Financiën Larry Summers, hebben aangevoerd dat de nieuwe koopkracht van de consument die vrijkomt door de kwijtschelding van leningen de prijzen van huizen, auto’s en andere consumptiegoederen kan opdrijven.

Het Witte Huis en sommige economen, waaronder Mark Zandi van Moody’s, hebben gezegd dat zij denken dat het effect van het hervatten van de betalingen van de leningen in 2023 deflatoir zal zijn.

Lees ook: VS: ‘Kwijtschelden studieleningen kan zorgen voor deflatie’
Lees ook: President Biden bevestigt: tot 20.000 dollar per persoon aan studieleningen kwijtgescholden
Lees ook: ‘President Joe Biden gaat 10.000 dollar per student aan studieschuld kwijtschelden’