Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, zegt geen voorstander te zijn van een algeheel visumverbod voor Russen die naar de EU willen reizen. Dat verbod is de wens van de EU-lidstaten die aan Rusland grenzen. Polen, Finland, Estland, Letland en Litouwen willen allemaal een einde aan de stroom Russische toeristen die hun grenzen oversteken. Ze vinden het ongepast dat de Russen in de EU vakantie kunnen vieren, terwijl hun overheid in Oekraïne oorlog voert. De Oekraïense president Zelensky heeft zich ook uitgesproken voor het plan, en zegt volgens de Guardian dat ”Russen maar in hun eigen wereld moeten blijven totdat ze hun filosofie hebben veranderd”.
Volgens Borrell is het echter belangrijk om selectiever te zijn, en geen algeheel einde te maken aan het verlenen van visums aan Russen. Volgens Politico wees hij gisteren tijdens een speech voor een Spaanse universiteit op de Russen die voor hun eigen regime wegvluchten. Volgens hem zijn dat er inmiddels 300.000. Het zou niet eerlijk zijn om deze mensen ook te weigeren, terwijl ze duidelijk niet aan de kant van hun eigen regering staan. De Duitse kanselier Olaf Scholz sprak zich vorige week om soortgelijke redenen al uit tegen het idee alle Russen te weren. Dit zou president Poetin alleen maar helpen. Het blijft volgens Scholz belangrijk om onderscheid te maken tussen de daden van de Russische staat en haar leiders aan de ene kant, en gewone Russische burgers aan de andere kant. De Amerikaanse regering neemt dezelfde houding aan in de kwestie.
De voorstanders van een visumban leggen zich hier niet bij neer. Estland is al gestopt met het verlenen van visums aan bepaalde Russen die de grens over willen. De Estse Buitenlandminister Urmas Reinsalu noemt het in een interview onbestaanbaar dat Russische toeristen in Europa vakantie kunnen vieren, en terug kunnen keren alsof er niets aan de hand is. Reinsalu zegt ook dat gewone Russische burgers een ”morele verantwoordelijkheid” dragen voor het conflict, en dat hun ”passiviteit” een impliciete steun is aan de daden van president Poetin. Een visumverbod moet de gewone Rus in zijn ogen wakker schudden.
Nou is het visumverbod in het Baltische land niet totaal. Estland heeft een Russische minderheid die ongeveer 24 procent van de bevolking vormt. Het visumverbod maakt wel uitzonderingen voor familieleden van deze minderheid. Er is dus geen sprake van een complete isolatie van etnische Russen binnen het land. Wel wil de Estse regering ook Russen kunnen weigeren met visums uit andere Schengenlanden. Finland heeft al aangekondigd dat het land vanaf 1 september nog maar 10 procent van het normale aantal toeristenvisums aan Russen goed zal keuren. Andere EU-lidstaten, Cyprus en Griekenland, zijn juist tegen het visumverbod. Deze landen zijn voor hun economie afhankelijk van Russische toeristen, en willen die geldstroom zeker in crisistijd niet op zien drogen.