Nieuws

Medewerkers aanmeldcentra Brussel en Ter Apel leggen kortstondig werk neer uit protest

24-08-2022 14:34

Aanmeldcentrum in het Klein Kasteeltje te Brussel. Philip Lange/Shutterstock

Gistermiddag hebben medewerkers in het aanmeldcentrum Ter Apel kort kortstondig het werk neergelegd. Medewerkers van de afdeling waar binnenkomende asielzoekers zich moeten melden zijn ontevreden op de hoge werkdruk en de uitzichtloosheid van de vastgelopen asielopvang. Volgens het Dagblad van het Noorden sprak een vertegenwoordiger van het COA van een ”korte werkonderbreking”, waarin met de leidinggevenden werd gesproken over hoe het verder moet. Het raakt veel medewerkers dat ze mensen aan de poort moeten weigeren. Ook zijn er zorgen over de veiligheid. De asielpolitie moest deze week al twee aanhoudingen verrichten. Maandag was er een vechtpartij, en bleek iemand een mes bij zich te hebben, en dinsdag probeerde een Marokkaanse man illegaal het kamp binnen te komen.

Klein Kasteeltje

Ook in BelgiĆ« heeft het personeel in het aanmeldcentrum het werk tijdelijk neergelegd, dat schrijft het Vlaamse Nieuwsblad. Het Brusselse aanmeldcentrum in het ”Klein Kasteeltje” dient daar als locatie waar asielzoekers hun procedure moeten starten, en een opvanglocatie toegewezen krijgen. Ook daar moeten mensen lange tijd binnenslapen, omdat het aanmeldquotum iedere dag snel gevuld is. Dinsdag legden medewerkers van Fedasil het werk neer, nadat de politie bij de locatie in moest grijpen vanwege onrust.

Nicole de Moor, de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, zat maandag nog om de tafel met Fedasil. Als tijdelijke oplossing is besloten om de aanmeldlocatie te verplaatsen. Vanaf volgende maandag zullen asielzoekers naar kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken moeten gaan. Op deze locatie moet voorlopig het registreren van asielaanvragen plaatsvinden. Het toewijzen van een opvangplaats wordt vanuit het Klein Kasteel gedaan, waar door de verlichting van de werkdruk hopelijk wat meer rust ontstaat. De Moor benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat, en dat er nog wordt gewerkt aan een definitief aanmeldcentrum elders. Ook gelden er vanaf woensdag extra maatregelen over de rijenvorming en politieversterking bij het Klein Kasteel, wat de veiligheid moet bevorderen.