Binnenland

Nu 700 buitenslapers bij Ter Apel, Van der Burg geeft les in asielopvang

24-08-2022 12:33

Ingang van aanmeldcentrum Ter Apel in 2017, toen nog zonder luifels. Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

Volgens het COA hebben de afgelopen nacht 700 mensen buiten het aanmeldcentrum bij Ter Apel moeten slapen. Dat schrijft RTV Noord. Het centrum, waar formeel 2000 asielzoekers mogen verblijven, ziet dus een forse stijging in het aantal mensen dat voor de poort moet wachten. Dinsdagmiddag leek het nog om 400 buitenslapers te gaan, maar dat was dus veel te laag ingeschat.

Luifels

De asielzoekers hebben gedurende de dag en de nacht enige beschutting van de luifels die voor de poort zijn geplaatst. Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio, zei gisteren in een interview dat er een tweede opvang locatie moet komen in de buurt van Ter Apel. Hier moeten de mensen die nu geen dak boven hun hoofd hebben worden opgevangen totdat Ter Apel plek voor ze heeft. Ook hekelde hij de onwil van sommige gemeentes om mee te werken aan opvang.

Tenten

De Groningse ondernemer die vorige week blauwe tentjes had gedoneerd voor de buitenslapers, heeft deze toch niet teruggekregen. Even leek het erop alsof hij de tentjes weer op mocht halen, nadat deze door de politie waren verwijderd. Nu blijkt dat het Openbaar Ministerie beslag heeft laten leggen op de tenten, omdat deze in strijd waren met de Algemene Plaatselijke Verordening.

Deze APV bepaalde dat de tentjes een probleem waren voor de openbare orde en veiligheid rond Ter Apel. Volgens het OM kwam de inbeslagname op verzoek van de veiligheidsdriehoek. Een woordvoerder van de burgemeester van Westerwolde kon dit echter niet bevestigen. De burgemeester, die naast de politiechef en de officier van justitie de driehoek vormt, zou geen nieuw verzoek tot inbeslagname hebben ingediend.

Tubbergen

Ondertussen was VVD-minister van Asiel, Eric van der Burg, in de gemeente Tubbergen om met de bewoners te praten. De NRC vatte het samen met ”hij gaf les in asielopvang”:

”Van der Burg is duidelijk. „Ik kom hier niet om met u te onderhandelen”, zegt hij. Het hotel is gekocht. Eerst komen er statushouders, na een verbouwing wordt het een azc voor lange tijd. De bedoeling is: tweehonderd mensen in het hotel, en honderd op het terrein eromheen.”

”Hij geeft de aanwezigen les in asielopvang. Hij legt uit hoe het kan dat hij de gemeente omzeilt, en waarom hij het dwangmiddel inzet, maar niet waarom dat nu precies in Tubbergen gebeurt. Hij vertelt over de verplichtingen die Nederland heeft, dat er mensen op het gras moeten slapen in Ter Apel. „Het ministerie is op zoek is naar plekken voor asielzoekers”, benadrukt hij, níét voor statushouders. Hij reageert daarmee op het argument van verschillende raadsleden: dat Tubbergen die laatste groep al opvangt. Als hij zegt dat andere landen niet zomaar ‘veiligelanders’ terugnemen, en dat die tot die tijd ook ergens moeten wonen, klinkt afkeurend geroezemoes in de zaal.”

”Hij vertelt waarom de aankoop van het hotel niet is aangekondigd. „Dan hebben gemeenschappen kans om geld in te leggen en voorgenomen locaties zelf te kopen.” En dan komt er „nergens een azc”.”