Buitenland

President Biden bevestigt: tot 20.000 dollar per persoon aan studieleningen kwijtgescholden

24-08-2022 18:22

bron: Gints Ivuskans/Shutterstock

WASHINGTON, 24 augustus (Reuters) – President Joe Biden zei woensdag dat de Amerikaanse regering 10.000 dollar aan studieleningen zal kwijtschelden voor veel studenten met een schuld, een maatregel die de steun voor zijn collega-Democraten in de congresverkiezingen van november kan stimuleren, maar ook de inflatie kan aanwakkeren.

Het kwijtschelden van de schuld zal honderden miljarden dollars vrijmaken voor nieuwe consumentenuitgaven die gericht kunnen zijn op het kopen van een huis, wat volgens economen een nieuwe rimpel toevoegt aan de inflatiestrijd van het land.

“Het behalen van een universiteitsdiploma of een getuigschrift zou iedereen in Amerika een steuntje in de rug moeten geven om een mooie toekomst veilig te stellen. Maar voor te veel mensen heeft de schuld van studieleningen hun vermogen om hun dromen waar te maken belemmerd – inclusief het kopen van een huis, het starten van een bedrijf of het voorzien in hun gezin,” zei minister van Onderwijs Miguel Cardona in een verklaring.

Het Witte Huis zei dat de “torenhoge cumulatieve federale studentenleningenschuld – 1,6 biljoen dollar en stijgend voor meer dan 45 miljoen leners – een aanzienlijke last vormt voor de middenklasse van Amerika.”

Biden zal naar verwachting later op woensdag in het Witte Huis over de zaak spreken.

Veel Democraten hadden erop aangedrongen dat Biden maar liefst $50.000 per lener zou kwijtschelden, maar juichten zijn actie toe. Republikeinen beweren dat de maatregel mensen met hogere inkomens onevenredig zal helpen. De Republikeinen proberen de controle over het Congres in de verkiezingen van november terug te winnen.

Amerikaanse consumenten hebben een enorme schuld van 1,75 biljoen dollar aan studieleningen, waarvan het grootste deel in handen is van de federale overheid, als gevolg van het feit dat de collegegelden aan universiteiten aanzienlijk hoger liggen dan in de meeste andere rijke landen.

De regering-Biden zal een aan de pandemie COVID-19 gekoppelde aflossingspauze voor studentenleningen tot het einde van het jaar verlengen, en tegelijkertijd 10.000 dollar aan studieschuld kwijtschelden voor leners met een inkomen van minder dan 125.000 dollar per jaar, of 250.000 dollar voor een getrouwd stel, aldus het Witte Huis. De kwijtschelding zou automatisch 8 miljoen leners kunnen treffen, zei het ministerie van Onderwijs, terwijl anderen een aanvraag voor kwijtschelding zouden moeten indienen.

De regering vergeeft ook tot $20.000 aan schuld voor ontvangers van federale Pell-beurzen, ongeveer 6 miljoen studenten uit gezinnen met een laag inkomen, en stelt een nieuwe regel voor die sommige inkomens beschermt tegen aflossingsplannen en sommige leensaldi vergeeft na 10 jaar aflossing, zei het ministerie van Onderwijs.

Het verlagen van $10.000 aan federale schuld voor elke student zou neerkomen op $321 miljard aan federale studieleningen en het volledige saldo elimineren voor 11,8 miljoen leners, of 31% van hen, toont een studie van de New York Federal Reserve aan.

Sinds het begin van de uitbraak van COVID-19 zijn de saldi van de kredietnemers bevroren en hoeven de meeste federale studentenleningen sinds maart 2020 niet meer te worden betaald.