Portemonnee

‘President Joe Biden gaat 10.000 dollar per student aan studieschuld kwijtschelden’

24-08-2022 16:19

USA President Joe Biden
Joe Biden, 2022. Marlin360 / Shutterstock.com

WASHINGTON, 24 augustus (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden zal woensdag aankondigen dat de regering 10.000 dollar aan studieleningen zal kwijtschelden aan veel van de met schulden opgezadelde studenten in het land, zeggen bronnen, een maatregel die de steun voor de Democraten in de tussentijdse verkiezingen zou kunnen stimuleren, maar ook de inflatie zou kunnen verhogen.

Het kwijtschelden van de schuld zal honderden miljarden dollars vrijmaken voor nieuwe consumentenbestedingen, wat een nieuwe rimpel toevoegt aan de inflatiestrijd van het land, zeggen economen.

Democraten hebben erop aangedrongen dat Biden tot 50.000 dollar per lener kwijtscheldt, met het argument dat de schuld het voor jongere Amerikanen onmogelijk maakt om te sparen voor een aanbetaling op een huis of andere grote consumentenaankopen. Republikeinen beweren dat mensen met hogere inkomens onevenredig zullen worden geholpen.

1,75 biljoen dollar

De Amerikaanse consumenten hebben een enorme schuld van 1,75 biljoen dollar aan studentenleningen, waarvan het grootste deel in handen is van de federale overheid, en die het gevolg zijn van het feit dat het collegegeld van particuliere en door de overheid gesteunde universiteiten aanzienlijk hoger ligt dan in de meeste andere rijke landen.

De regering zal haar afbetalingspauze voor studentenleningen verlengen tot het einde van het jaar, en tegelijkertijd plannen aankondigen om tot 10.000 dollar aan studieschuld kwijt te schelden voor leners met een inkomen van minder dan 125.000 dollar per jaar.

Ook zal tot 20.000 dollar aan schuld worden kwijtgescholden voor ontvangers van zogenaamde Pell-beurzen, ongeveer 6 miljoen studenten uit gezinnen met een laag inkomen.

321 miljard dollar

Het verlagen van de federale schuld met 10.000 dollar voor elke student zou neerkomen op 321 miljard dollar aan federale studieleningen en het volledige saldo elimineren voor 11,8 miljoen leners, of 31% van hen, zo blijkt uit een studie van de New York Federal Reserve.

Een aan een pandemie gekoppelde overheidspauze voor rente en aflossing van studentenleningen loopt eind augustus af. Sinds het begin van de uitbraak van COVID-19 zijn de saldi van de kredietnemers bevroren en hoeven sinds maart 2020 voor de meeste federale studentenleningen geen betalingen meer te worden verricht.

Het oorspronkelijke bericht werd om 17:15 uur aangevuld met meer informatie.