Binnenland

COA: autoriteiten onderzoeken dood van 3 maanden oude baby in azc Ter Apel

25-08-2022 13:44

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

AMSTERDAM, 25 augustus (Reuters) – De Nederlandse autoriteiten onderzoeken de dood van een 3-maanden oude baby op de overvolle hoofdlocatie voor de registratie van asielzoekers, zei het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers van de regering op donderdag.

Meer dan 700 asielzoekers sliepen de afgelopen dagen in de openlucht op de locatie in Ter Apel in de noordoostelijke provincie Groningen. De omstandigheden in de opvang hebben al geleid tot een rechtszaak tegen de Nederlandse staat.

De baby stierf door “onbekende oorzaak” in een sportzaal die werd gebruikt als provisorische schuilplaats voor nieuwkomers die nergens anders konden slapen, vertelde Leon Veldt, een woordvoerder van het agentschap, aan Reuters.

De omstandigheden in het belangrijkste opvangcentrum hebben de Nederlandse tak van de internationale hulpgroep Artsen zonder Grenzen ertoe aangezet hulp te bieden, de eerste keer dat dit in Nederland nodig was, zei de organisatie op donderdag.

VluchtelingenWerk Nederland, dat een rechtszaak tegen de regering heeft aangespannen, zegt dat de omstandigheden in het centrum “inhumaan” zijn en in strijd met de Europese wetgeving.

In het proces, dat op 15 september dient, eist de organisatie dat de omstandigheden vóór 1 oktober worden verbeterd, onder meer door toegang tot schoon water, douches, privacy, voldoende voedsel en gezondheidszorg.