Buitenland

Nieuwe Covid19-boostervaccins binnenkort beschikbaar in VS, dit zijn de feiten

25-08-2022 14:21

Vaccineren
Shutterstock.

WASHINGTON/CHICAGO, 25 augustus (Reuters) – De Verenigde Staten zijn van plan een bijgewerkt COVID-19 boostervaccin op de markt te brengen dat ook Omicron subvarianten van het coronavirus omvat. Regelgevers zijn de injecties aan het beoordelen en zouden volgende week al groen licht kunnen geven.

Dit is wat u moet weten:

Zijn het nieuwe vaccins?

Pfizer Inc en zijn partners BioNTech SE en Moderna Inc hebben deze week bij de Amerikaanse Food and Drug Administration aanvragen ingediend voor boosters van het COVID-19-vaccin die zijn aangepast om versies van de Omicron-variant van het virus aan te pakken.

‘Op dit moment vragen ze je om hen te vertrouwen met alleen resultaten van proeven op muizen en ik denk dat dat veel gevraagd is’

Deze zogenaamde ‘bivalente’ vaccins omvatten zowel de momenteel dominante BA.4/BA.5 Omicron subvarianten als de oorspronkelijke versie van het virus.

Het vaccin van Pfizer is bestemd voor mensen van 12 jaar en ouder, terwijl dat van Moderna bestemd is voor mensen van 18 jaar en ouder.

De FDA zal waarschijnlijk binnenkort een beslissing nemen over het vaccin. De U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft een tweedaagse vergadering van zijn deskundige adviseurs gepland die begint op 1 september, een stap die gewoonlijk volgt op de goedkeuring door de FDA.

De Verenigde Staten hebben 175 miljoen doses besteld bij Pfizer/BioNTech en Moderna, die naar verwachting in september klaar zullen zijn voor verzending.

Wie moet een bijgewerkte booster krijgen?

Gezondheidsfunctionarissen van de overheid zeggen dat de boosters nodig zijn omdat de immuniteit na verloop van tijd afneemt en de vaccins ernstige ziekten en sterfgevallen helpen voorkomen.

Verscheidene deskundigen verwachten niet dat de bijgewerkte vaccins de wereld zullen veranderen en dringen er bij de ambtenaren van de volksgezondheid op aan de voordelen ervan niet te overdrijven.

“Wat de regering ons vraagt te doen is te accepteren dat dit bivalente vaccin aanzienlijk beter is dan het huidige vaccin op basis van de voorouderlijke stam. Het zou mooi zijn als er gegevens waren om dat te ondersteunen,” zei Dr. Paul Offit, een infectieziektedeskundige aan de Universiteit van Pennsylvania en een lid van het adviespanel van de FDA voor vaccins.

“Op dit moment vragen ze je om hen te vertrouwen, en om hen te vertrouwen met alleen resultaten van proeven op muizen, en ik denk dat dat veel gevraagd is.”

Momenteel is een vierde injectie, of tweede booster, grotendeels voorbehouden aan 50-plussers en mensen die immuungecompromitteerd zijn of een hoog risico lopen. De regering is van plan de Omicron-boosters open te stellen voor mensen vanaf 12 jaar, volgens een CDC-document. 

Mensen in deze risicogroepen hebben de meeste kans om te profiteren van de nieuwe boosters, zei Dr. Celine Gounder, een epidemioloog van infectieziekten en een editor-at-large bij Kaiser Health News.

“Als je niet in een van deze categorieën valt, is het echt een afweging hoeveel extra voordeel je zult hebben,” zei ze.

Gounder raadt degenen die onlangs een booster of COVID-19 hebben gekregen aan ten minste drie maanden te wachten om het immuunsysteem de beste kans te geven een robuuste reactie op te bouwen.

John Moore, een professor in de microbiologie en immunologie aan het Weill Cornell Medical College in New York, zei dat de belangrijkste opkikker de eerste is. “Iedereen die deze opkikker nog niet heeft gekregen, moet dit zo snel mogelijk doen, ongeacht de samenstelling van het vaccin,” zei hij.

Wat zeggen de gegevens?

Pfizer heeft gegevens gepresenteerd over zijn BA.4/BA.5 booster uit studies in laboratoria en bij dieren. Het bedrijf zegt dat het een sterke neutraliserende antilichaamrespons genereerde tegen deze en andere Omicron-varianten, evenals tegen de oorspronkelijke stam van het virus.

Het bedrijf heeft de regelgevende instanties gegevens verstrekt van een proef bij mensen waarbij de immuunrespons werd getest van een injectie die het oorspronkelijke vaccin combineerde met de BA.1 Omicron-variant. Het bedrijf is van plan deze maand een gelijkaardige test te starten met de BA.4/BA.5 booster bij mensen van 12 jaar en ouder.

De aanvraag van Moderna bij de FDA bevat gegevens van dierstudies van de BA.4/BA.5 booster. Een midden- tot laatstadiumstudie van het vaccin bij mensen is aan de gang.