Binnenland

Artsen Zonder Grenzen: ‘Asielzoekers Ter Apel leven in erbarmelijke, primitieve omstandigheden’

26-08-2022 18:09

Bron: Henk Vrieselaar via Shutterstock

TER APEL, Nederland, 26 augustus (Reuters) – De druk op de Nederlandse regering om de “onmenselijke” omstandigheden in het belangrijkste opvangcentrum voor asielzoekers aan te pakken, nam vrijdag toe toen de humanitaire groep Artsen zonder Grenzen een team stuurde om te helpen met de medische noden.

Het is de eerste keer dat Artsen zonder Grenzen, meestal actief in arme ontwikkelingslanden, in Nederland, een welvarende staat in de Europese Unie, aan het werk was, zei de noodcoördinator van Artsen zonder Grenzen in het opvangcentrum.

“De asielzoekers hier leven in erbarmelijke, primitieve omstandigheden”, zei Monique Nagelkerke, onder meer verwijzend naar de meer dan 700 asielzoekers die de afgelopen weken buiten het opvangcentrum in Ter Apel op straat hebben geslapen.

Uitgelekt plan

De Nederlandse omroep RTL Nieuws meldde eerder op vrijdag dat de regering van plan was de omstandigheden recht te trekken door de capaciteit van het centrum te vergroten en regionale overheden op te dragen meer vluchtelingen op te nemen, onder verwijzing naar een uitgelekt plan.

Dat volgde op de dood van een drie maanden oude baby in het opvangcentrum Ter Apel deze week, die internationale bezorgdheid wekte.

De baby stierf door onbekende oorzaak in een sportzaal die als provisorische schuilplaats wordt gebruikt voor nieuwkomers in het opvangcentrum die nergens anders kunnen slapen, aldus Leon Veldt, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers Nederland.

Hittegolf en onweersbuien

“We zitten vast, we weten niet waar we heen moeten,” zegt Mortad, 25, die uit Jemen komt en al elf dagen buiten het centrum slaapt, tijdens een hittegolf en onweersbuien.

“Niemand wil met ons praten, alleen de bewakers, en de bewakers zeggen tegen ons: ‘Sorry, gewoon wachten’.”

Charlotte Hees, een woordvoerster van het ministerie van Justitie, dat toeziet op het asielbeleid, zei dat ze de RTL-reportage niet kon bevestigen “omdat er nog steeds onderhandelingen gaande zijn”.

Premier Mark Rutte, die in juni zei zich te “schamen” voor de aanhoudende problemen in het enige opvangcentrum voor asielzoekers in Nederland, zou de plannen later vrijdag bekendmaken na een kabinetsvergadering.

‘Onmenselijk’

Volgens VluchtelingenWerk Nederland zijn de omstandigheden in het opvangcentrum in Tel Apel in de noordoostelijke provincie Groningen “onmenselijk” en in strijd met het recht van de Europese Unie.

Een rechtszaak van de vluchtelingenraad, die op 15 september dient, eist verbeterde omstandigheden in het opvangcentrum voor 1 oktober, waaronder toegang tot schoon water, douches, privacy, voldoende voedsel en gezondheidszorg.