Buitenland

Britten gaan 80% meer betalen voor gas en elektriciteit: ‘Nationale noodsituatie’

26-08-2022 12:14

Winter London
Shutterstock.

LONDEN, 26 augustus (Reuters) – De Britse energierekeningen zullen vanaf oktober met 80% stijgen tot een gemiddelde van 3549 pond (4197 euro) per jaar, zei toezichthouder Ofgem op vrijdag, en noemde het een “crisis” die moest worden aangepakt door dringend en resoluut overheidsingrijpen.

Jonathan Brearley, CEO van Ofgem, zei dat de stijging een enorme impact zou hebben op huishoudens in heel Groot-Brittannië, en dat een nieuwe stijging waarschijnlijk is in januari, als de groothandelsprijzen voor gas recordhoogten bereiken doordat Rusland de leveringen aan Europa stopzet.

Door de stijgende gasprijzen dreigen niet alleen miljoenen huishoudens in brandstofarmoede terecht te komen – wat betekent dat ze zich niets anders dan de allernoodzakelijkste uitgaven kunnen veroorloven – maar ook de toekomst van bedrijven in het hele land.

Hoewel de inflatie het hoogste peil in 40 jaar heeft bereikt en de Bank of England waarschuwt voor een langdurige recessie, wordt de Britse reactie op de crisis bemoeilijkt door de race om Boris Johnson als premier te vervangen.

Brearley van Ofgem zei dat de volgende leider van Groot-Brittannië – Liz Truss of Rishi Sunak – moet handelen zodra zij op 5 september in functie zijn.

“De reactie zal in overeenstemming moeten zijn met de omvang van de crisis die voor ons ligt,” zei hij.

In Groot-Brittannië, dat bijzonder afhankelijk is van gas, zijn de prijsstijgingen om tranen van in de ogen te krijgen.

Een gemiddelde jaarfactuur van 1277 pond (1510 euro) vorig jaar zal dit jaar oplopen tot 3549 pond (4197 euro) en de toonaangevende voorspeller Cornwall Insight zei dat de prijzen in 2023 waarschijnlijk opnieuw de pan uit zullen rijzen.

Het verwacht dat de rekeningen volgend jaar net onder de 6000 pond (7095 euro) zullen uitkomen, wat betekent dat huishoudens bijna 500 pond (591 euro) per maand gaan betalen voor gas en elektriciteit, een hoger bedrag dan de huur of de hypotheek voor velen.

Nationale noodsituatie

De stijgingen van de groothandelsprijzen worden aan de Britse consumenten doorberekend via het prijsplafond, dat om de drie maanden wordt berekend en dat is bedoeld om te voorkomen dat energieleveranciers winst zouden maken, maar dat nu voor 24 miljoen huishoudens de laagst beschikbare prijs is.

De volatiliteit in de sector is zo groot dat bijna 30 energieleveranciers hun activiteiten hebben stopgezet en volgens Ofgem maken de meeste binnenlandse leveranciers geen winst.

Truss en Sunak zijn met elkaar in conflict geraakt over hoe te reageren.

Tot nu toe hebben zij voorgesteld milieuheffingen op te schorten of een omzetbelasting te verlagen – voorstellen die door analisten zijn afgedaan als veel te weinig om de klap voor de huishoudbudgetten te voorkomen.

Volgens de oppositiepartij Labour kan het land niet langer wachten met actie. Rachel Reeves, woordvoerder financiën, riep op tot een bevriezing van de rekeningen: “Dit is een nationale noodsituatie”.

Om de stijging in de juiste context te plaatsen: een bevriezing van de energieprijzen gedurende een jaar zou ongeveer 60 miljard pond (bijna 71 miljard euro) kosten – bijna evenveel als de COVID-regeling voor verlof bij pandemieën.

Minister van Financiën Nadhim Zahawi zei dat het nieuwe prijsplafond voor miljoenen mensen stress en ongerustheid zou veroorzaken, maar hij zei dat de regering “keihard” werkte aan een plan voor de nieuwe minister-president.

Ofgem zei dat de markt te volatiel was om een voorspelling te doen over het volgende prijsplafond dat in januari ingaat, maar de omstandigheden op de gasmarkt in de winter betekenden dat de prijzen tot 2023 “aanzienlijk slechter” zouden kunnen worden.

(1 euro = 0,85 pond sterling)