Binnenland

Conceptakkoord kabinet-gemeenten: Geen asielstop, wel meer geld en huizen tegen asielcrisis

26-08-2022 12:47

Bron: JPstock via Shutterstock

RTL bericht over een conceptstuk waarin het kabinet plannen uiteenzet om iets te doen aan de crisis in de asielopvang. De komende jaren moet 730 miljoen worden uitgetrokken. Verschillende projecten, zoals flexwoningen, inburgering en noodopvang moeten zo gefinancierd worden. Ook moeten gemeenten dit najaar 20.000 woningen beschikbaar maken voor mensen met een verblijfsvergunning. Voor het eind van 2024 moeten er 37.500 flexwoningen worden gebouwd. Er komt geen asielstop. Het gaat over een conceptakkoord tussen het kabinet en de gemeenten. Het kabinet komt voor 1 oktober naar verluid met een spoedwet waarmee gemeenten gedwongen kunnen worden tot het opvangen van asielzoekers. Het is de bedoeling dat gemeenten bepaalde verantwoordelijkheden tegen elkaar uit kunnen ruilen. Provincies krijgen een rol in de taakverdeling tussen gemeenten.

Ook moet er een tweede opvanglocatie komen in de buurt van Ter Apel. Deze komt waarschijnlijk in een naburige gemeente, dus het wordt waarschijnlijk ook Oost-Groningen of Drenthe. In Ter Apel blijft tot zeker 1 oktober een noodverordening van kracht, waardoor preventief gefouilleerd mag worden door de politie. Ook moet Eric van der Burg van Asiel tegen 1 oktober met een beslissing komen over ”instroom en uitstroom”. Dit zal geen asielstop zijn, maar mogelijk komt er wel een tijdelijke stop of gezinsherenigingen. Van het te investeren geld moet 15 miljoen dienen voor een project waarmee overlastgevende asielzoekers sneller kunnen worden uitgezet.

Hotel

Het COA spant een kort geding aan tegen de eigenaar van hotel ‘t Elshuys, nadat die heeft laten weten het hotel in Albergen toch niet te willen verkopen. Het hotel was de afgelopen tijd middelpunt van protesten, nadat bleek dat het COA van plan was er meer dan 300 asielzoekers op te vangen. De koop leek even rond, maar de eigenaar wil het contract nu toch laten ontbinden. Omwonenden hadden nog geprobeerd om geld in te zamelen voor de gezamenlijke aankoop van het hotel, maar toen bleek de aankoop door het COA al rond. Het is niet duidelijk of de hoteleigenaar het pand nu alsnog aan plaatselijke kopers wil aanbieden.

Rotterdam

Ondertussen blijkt het COA ook in Rotterdam een groep vluchtelingen in een hotel te hebben geplaatst, zonder dit eerst met de gemeente te overleggen. Raadsleden van Leefbaar Rotterdam, Forum voor Democratie en de VVD stelden volgens Rijnmond vragen in de raad. Het gaat om 96 Afghanen die volgens het COA al statushouders zijn. Omdat er elders ook geen plek was zijn ze tijdelijk ondergebracht in hotelkamers.