Buitenland

Energiecrisis Groot-Britannië, politieke reacties: ‘Dit is een catastrofe!’

26-08-2022 12:27

London
Shutterstock.

LONDEN, 26 augustus (Reuters) – De Britse energierekeningen zullen vanaf oktober met 80% stijgen tot een gemiddelde van 3.549 pond  per jaar, zei de toezichthouder Ofgem vrijdag, en noemde het een “crisis” die moet worden aangepakt door dringende en doortastende overheidsmaatregelen.

Hieronder vindt u de reacties op de verhoging van de maximumprijzen:

NADHIM ZAHAWI, MINISTER VAN FINANCIËN

“Ik ben druk bezig met het ontwikkelen van opties voor verdere steun. Op die manier kan de nieuwe premier zo snel mogelijk van start gaan en steun verlenen aan degenen die dat het meest nodig hebben.

RACHEL REEVES, WOORDVOERDER FINANCIËN OPPOSITIEPARTIJ LABOUR

“Dit is ongelooflijk verontrustend en zal veel gezinnen angst inboezemen. We kunnen niet langer wachten met handelen. Dit is een nationale noodsituatie. De Conservatieven moeten de energierekeningen nu bevriezen, zodat huishoudens in de winter geen cent meer hoeven te betalen.”

FRANCES O’GRADY, ALGEMEEN SECRETARIS VAKBONDSCONGRES

“Niemand zou zich deze winter zorgen moeten maken over de verwarming van zijn huis. Maar miljoenen mensen worden geconfronteerd met faillissementsrekeningen in de komende maanden.”

“De energieprijsstijging van vandaag zal een zware klap zijn voor de gezinsbudgetten en veel huishoudens in brandstofarmoede doen belanden. De ministers moeten deze catastrofale verhoging onmiddellijk ongedaan maken.  En om ervoor te zorgen dat energie voor iedereen betaalbaar blijft, moeten ze de energiedistributiebedrijven in overheidshanden brengen.”

MATTHEW FELL, BELEIDSDIRECTEUR CONFEDERATIE VAN DE BRITSE INDUSTRIE

“Als hier niets aan wordt gedaan, zullen in oktober miljoenen mensen in brandstofarmoede terechtkomen, met alle gevolgen van dien voor de economie in het algemeen.

“Tot nu toe heeft de overheid zich met haar steun terecht gericht op de meest kwetsbare klanten, maar in het licht van de aankondiging van vandaag moet de omvang van de hulp dringend worden herzien.”

DARREN JONES, VOORZITTER VAN DE PARLEMENTAIRE COMMISSIE VOOR HANDEL, ENERGIE EN INDUSTRIËLE STRATEGIE VAN HET VERENIGD KONINKRIJK

“De volgende premier zal aanzienlijke bedragen aan financiële steun aan huishoudens en bedrijven moeten verstrekken, vergelijkbaar met de hulp die tijdens de Covid-pandemie werd geboden.

“De volgende minister van Financiën zal bedrijven subsidies moeten geven en niet alleen tijdelijke verlagingen van belastingen en bedrijfsbelastingen…alleen al het aantal huishoudens dat hulp nodig heeft, rechtvaardigt een snelle en bredere reactie van de overheid.”

WOORDVOERDER VAN E.ON, EUROPA’S GROOTSTE EXPLOITANT VAN ENERGIENETWERKEN

“Energieleveranciers kunnen de wereldwijde prijsstijgingen niet alleen aanpakken. De oplossing is groener gaan werken; minder energie verbruiken en wat we nodig hebben produceren uit meer hernieuwbare bronnen.

“We hebben de regering opgeroepen om het tempo en de schaal van energie-efficiëntieprogramma’s te verhogen. We moeten een einde maken aan onze afhankelijkheid van gas en in plaats daarvan overschakelen op schonere en efficiëntere vormen van verwarming.”

ISAAC DELESTRE, ONDERZOEKSECONOOM BIJ BUDGETDENKTANK IFS

“Het ziet ernaar uit dat de energieprijzen ook na deze winter zeer hoog zullen blijven tot ver in het volgende jaar… Wie ook de volgende minister-president wordt, zal hoogstwaarschijnlijk zeer binnenkort een substantieel pakket steunmaatregelen aankondigen.”

MARTIN LEWIS, VOORVECHTER CONSUMENTENRECHTEN

“Dit is een catastrofe, eenvoudig en duidelijk, onbetaalbaar.

“Als de regering niet nog meer ingrijpt, bovenop wat in mei is aangekondigd, zullen deze winter te veel mensen het leven verliezen door deze onbetaalbare, verschrikkelijke stijgingen van de energierekeningen.”

NICOLA STURGEON, EERSTE MINISTER VAN SCOTLAND

“Dit is gewoon onbetaalbaar voor miljoenen. Het mag niet doorgaan. Deze verhoging moet worden geannuleerd, waarna de Britse regering en de energiebedrijven een pakket moeten overeenkomen om de kosten van een bevriezing over een langere periode te financieren, in combinatie met een fundamentele hervorming van de energiemarkt.”

CRAIG LOWREY, SENIOR CONSULTANT BIJ ANALISTENBUREAU CORNWALL INSIGHT

“Vandaag moeten beleidsmakers worden wakker geschud en duidelijk gemaakt dat kortetermijndenken en een triage van het energiesysteem niet volstaan. Als het energiesysteem in dit land niet echt verandert, zullen de consumenten, de leveranciers en de economie daar allemaal de gevolgen van blijven ondervinden.”