Buitenland

Moderna klaagt Pfizer/BioNTech aan, octrooi-inbreuk bij ontwikkeling Covid19-mRNA-vaccin

26-08-2022 14:52

Booster
Shutterstock.

26 augustus (Reuters) – Moderna klaagt Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech aan voor octrooi-inbreuk bij de ontwikkeling van het eerste COVID-19 vaccin dat in de Verenigde Staten is goedgekeurd, omdat zij technologie zouden hebben gekopieerd die Moderna jaren voor de pandemie had ontwikkeld.

De rechtszaak, die een niet nader bepaalde geldelijke schadevergoeding beoogt, is aangespannen bij de U.S. District Court in Massachusetts en de regionale rechtbank van Düsseldorf in Duitsland, aldus Moderna in een persbericht op vrijdag.

“We spannen deze rechtszaken aan om het innovatieve mRNA-technologieplatform te beschermen dat we hebben ontwikkeld, waarin we miljarden dollars hebben geïnvesteerd en dat we hebben gepatenteerd in de tien jaar voorafgaand aan de COVID-19 pandemie,” zei Stephane Bancel, Chief Executive van Moderna, in de verklaring.

Moderna Inc, alleen, en het partnerschap van Pfizer Inc en BioNTech SE waren twee van de eerste groepen die een vaccin ontwikkelden voor het nieuwe coronavirus.

Moderna, gevestigd in Cambridge, Massachusetts, is nog maar tien jaar oud en was een innovator op het gebied van de messenger RNA (mRNA) vaccintechnologie die de ongekende snelheid bij de ontwikkeling van het COVID-19 vaccin mogelijk heeft gemaakt.

Een goedkeuringsproces dat voorheen jaren in beslag nam, werd in enkele maanden voltooid, grotendeels dankzij de doorbraak in mRNA-vaccins, die menselijke cellen leren hoe ze een eiwit moeten maken dat een immuunrespons teweegbrengt.

Het in Duitsland gevestigde BioNTech was ook al actief op dit gebied toen het een partnerschap aanging met de Amerikaanse farma-gigant Pfizer.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft in december 2020 toestemming voor noodgebruik verleend voor het COVID-19 vaccin, eerst aan Pfizer/BioNTech, en een week later aan Moderna.

Moderna beweert dat Pfizer/BioNTech zonder toestemming mRNA-technologie heeft gekopieerd die Moderna tussen 2010 en 2016 had gepatenteerd, ruim voordat COVID-19 in 2019 opdook en begin 2020 een pandemie werd.

Vroeg in de pandemie zei Moderna dat het zijn COVID-19-octrooien niet zou afdwingen om anderen te helpen hun eigen vaccins te ontwikkelen, met name voor lage- en middeninkomenslanden. Maar in maart 2022 zei Moderna dat het verwachtte dat bedrijven zoals Pfizer en BioNTech zijn intellectuele eigendomsrechten zouden respecteren. Het bedrijf zei dat het geen schadevergoeding zou eisen voor activiteiten vóór 8 maart 2022.

Octrooigeschillen zijn niet ongewoon in het beginstadium van nieuwe technologie.

Pfizer en BioNTech hebben al te maken met meerdere rechtszaken van andere bedrijven die zeggen dat het vaccin van het samenwerkingsverband inbreuk maakt op hun octrooien. Pfizer/BioNTech hebben gezegd dat zij hun octrooien krachtig zullen verdedigen.

Het Duitse CureVac heeft bijvoorbeeld in juli in Duitsland ook een rechtszaak tegen BioNTech aangespannen. BioNTech antwoordde in een verklaring dat zijn werk origineel was.

Moderna is ook aangeklaagd wegens octrooischending in de Verenigde Staten en heeft een lopend geschil met het Amerikaanse National Institutes of Health over de rechten op mRNA-technologie.

In de verklaring van vrijdag zei Moderna dat Pfizer/BioNTech zich twee soorten intellectueel eigendom had toegeëigend.

De ene betrof een mRNA-structuur die zijn wetenschappers volgens Moderna in 2010 begonnen te ontwikkelen en die ze in 2015 als eerste konden valideren in proeven op mensen.

“Pfizer en BioNTech namen vier verschillende vaccinkandidaten mee naar klinische tests, waaronder opties die Moderna’s innovatieve pad zouden hebben omzeild. Pfizer en BioNTech besloten echter uiteindelijk om door te gaan met een vaccin dat exact dezelfde chemische modificatie van het mRNA heeft als zijn vaccin,” aldus Moderna in zijn verklaring.

De tweede vermeende inbreuk betreft de codering van een spike-eiwit van volledige lengte dat zijn wetenschappers volgens Moderna ontwikkelden toen zij een vaccin creëerden voor het coronavirus dat het Middle East Respiratory Syndrome (MERS) veroorzaakt.

Hoewel het MERS-vaccin nooit op de markt is gebracht, heeft de ontwikkeling ervan Moderna geholpen bij de snelle uitrol van haar COVID-19-vaccin.