Buitenland

Medvedev: ‘Rusland stopt niet met oorlog, ook niet als Oekraïne uit NAVO blijft’

27-08-2022 10:12

HIMARS
fotorobs / Shutterstock.com

Een topbondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag gezegd dat Moskou zijn militaire campagne in Oekraïne niet zal stopzetten, zelfs niet als Kiev zijn aspiraties om lid van de NAVO te worden formeel zou opgeven.

Voormalig president Dmitri Medvedev, nu plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, zei in een Frans televisie-interview ook dat Rusland bereid is om onder bepaalde voorwaarden gesprekken te voeren met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy.

Reeds vóór de invasie van februari had Moskou duidelijk gemaakt dat het Oekraïense lidmaatschap van de NAVO voor hem onaanvaardbaar was.

“Afzien van zijn deelname aan het Noord-Atlantisch bondgenootschap is nu van vitaal belang, maar het is al onvoldoende om vrede tot stand te brengen,” zei Medvedev tegen LCI televisie in citaten die door Russische persbureaus worden gemeld.

Rusland, zo zei hij, zal de campagne voortzetten tot zijn doelen zijn bereikt. Poetin zegt dat hij Oekraïne wil “denazificeren”. Kiev en het Westen zeggen dat dit een ongegrond voorwendsel is voor een veroveringsoorlog.

Rusland en Oekraïne hebben na het begin van de invasie verschillende gespreksronden gehouden, maar ze hebben geen vooruitgang geboekt en er zijn weinig vooruitzichten op een hervatting.

“Dit (besprekingen) zal afhangen van hoe de gebeurtenissen zich ontvouwen. We waren al eerder bereid om (Zelenskiy) te ontmoeten,” zei Medvedev.

HIMARS

In zijn commentaar zei hij ook dat Amerikaanse wapens die al aan Oekraïne zijn geleverd – zoals meervoudige raketwerpers van het type HIMARS – nog geen wezenlijke bedreiging vormden.

Maar dat zou kunnen veranderen, zei hij, als door de VS gezonden wapens doelen op grotere afstanden zouden kunnen raken.

“Het betekent dat wanneer dit soort raketten 70 km vliegen, dat één ding is,” zei hij. “Maar wanneer dat 300-400 km is, is dat iets anders, dat zou een bedreiging vormen voor het grondgebied van de Russische Federatie.”