BELGRADE, 28 augustus (Reuters) – Duizenden religieuze en rechtse tegenstanders van een Europese gay pride-manifestatie in Belgrado hebben zondag in de Servische hoofdstad geprotesteerd, ook al heeft de regering gezegd dat ze het evenement zal schrappen of uitstellen.
Belgrado zou op 17 september als gastheer optreden voor de EuroPride-mars, die elk jaar in een andere Europese stad wordt gehouden. Maar president Aleksandar Vucic zei zaterdag dat het evenement zou worden afgelast of uitgesteld, onder meer omwille van bedreigingen door rechtse activisten.
Het protest van zondag tegen EuroPride, dat werd gehouden tijdens een processie ter gelegenheid van een religieuze feestdag, werd geleid door geestelijken van de Servisch-orthodoxe kerk, waarvan sommige bisschoppen zeggen dat het Pride-evenement de traditionele gezinswaarden bedreigt en zou moeten worden verboden.
“Red onze kinderen en familie”, stond op een van de spandoeken die zondag werden opgehouden door demonstranten, van wie sommigen ook kruisen droegen.
Anderen die zich aansloten bij de mars van zondag scandeerden slogans ter ondersteuning van extreem-rechtse of nationalistische doelen.
Sommigen zwaaiden met Russische vlaggen, een teken van steun aan Moskou, Serviës traditionele bondgenoot, nu de regering in Belgrado een evenwicht probeert te vinden tussen haar ambitie om toe te treden tot de Europese Unie en haar aloude banden met Rusland en China.
De president zei zaterdag dat EuroPride om veiligheidsredenen zou worden geschrapt of later zou worden gehouden. Naast bedreigingen van wat hij rechtse “hooligans” noemde, noemde hij zaken als een lopend geschil met Kosovo en de energiecrisis.
“Het zal gebeuren, maar in een andere en gelukkigere tijd”, zei hij over het EuroPride-evenement.
Een vertegenwoordiger van de V.N. in Servië bekritiseerde het verbod van Belgrado op EuroPride. “Het zou in strijd zijn met de internationale verbintenissen van Servië op het vlak van de mensenrechten”, verklaarde Francoise Jacob, de coördinator van de VN in Servië.
Eerdere Servische regeringen hebben in het verleden Pride-optochten verboden, wat kritiek opleverde van mensenrechtengroeperingen en anderen. Sommige Pride-marsen in het begin van de jaren 2000 stuitten ook op felle tegenstand en werden ontsierd door geweld.
De recente Pride-marsen in Servië zijn echter vreedzaam verlopen, een verandering die door de organisatoren van EuroPride wordt aangehaald als een van de redenen waarom Belgrado werd gekozen als gastheer voor 2022. In 2021 was Kopenhagen de gastheer.
Servië is een kandidaat voor toetreding tot de EU. Maar om lid te worden, moet het eerst voldoen aan de eisen om de rechtsstaat en de mensen- en minderhedenrechten te verbeteren, de georganiseerde misdaad en corruptie met wortel en tak uit te roeien en de banden met Kosovo aan te halen.