Opinie

Maurice de Hond: Finale klap voor het politieke stelsel is aanstaande

28-08-2022 09:45

Premier Mark Rutte, VVD
Screenshot NPO.

OPINIE

De peiling die zaterdag is uitgevoerd onder bijna 4000 Nederlanders laat zien hoe groot de crisis is binnen ons politieke systeem. Ten aanzien van zowel de stikstofcrisis als de asielzoekerscrisis zijn er grote verschillen in opvattingen tussen de huidige D66-kiezers aan de ene kant en die van VVD- en CDA-kiezers aan de andere kant.

 

Vind je dit artikel leuk? Steun ons dan door lid te worden van TPO 3.0. zodat wij kunnen blijven publiceren!

 

Tegelijk is te zien dat alle drie partijen grote electorale problemen hebben en minder dan de helft van de kiezers van maart 2021 nu aangeven deze partij weer te zullen stemmen.

De regeringspartijen verliezen 34 zetels en staan nog maar op 44 samen.

VVD staat op 20 zetels, BBB op 19 en PVV op 17 (die electoraal profiteert van de asielzoekerscrisis).

Finale klap

Met de problemen in het najaar rondom de inflatie en energieprijzen valt niet goed in te zien hoe de regeringspartijen hun verlies kunnen goedmaken, zelfs niet als het kabinet valt. En als de regeringspartijen niet electoraal gaan aantrekken, en die kans is dus klein, dan beloven de Provinciale Staten-/Eerste Kamer-verkiezingen van over zes en een halve maand de finale klap te worden van het politieke stelsel zoals we het tot nu toe gekend hebben.

Door gebrek aan onderhoud in de afgelopen 20 jaar en het gemis aan gevoel van urgentie in politiek Den Haag, inclusief bij de parlementaire pers, is ons systeem niet toegerust om de grootste crisis van na de Tweede Wereldoorlog goed aan te pakken.

We hebben nu een permanente Code Rood in politiek Den Haag.

Zie hier het hele rapport.

 

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.

Vond je dit artikel leuk? Steun ons dan door lid te worden van TPO 3.0. zodat wij kunnen blijven publiceren!