Binnenland

Politie onderzoekt mogelijke brandstichting op terrein hotel Albergen

29-08-2022 08:33

Bas-112fotografie/Shutterstock

Vannacht heeft er brand gewoed op het terrein van hotel ‘t Elshuys in Albergen, dat zegt politie Overijssel op Twitter. De brand is inmiddels geblust, zou zijn begonnen bij een conifeer die op het terrein stond. De politie houdt rekening met brandstichting, en is een onderzoek begonnen.

De eigenares van ‘t Elshuys had vorige week juist laten weten af te willen van de verkoop aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Het hotel zou moeten dienen als opvangplaats voor ongeveer 300 asielzoekers. De eigenares stelt dat ze onjuist is geïnformeerd over de schaal van de opvang in het hotel. Er zou nooit sprake zijn geweest van 300 mensen. Ze is een procedure begonnen om het contract te ontbinden, maar dat kan maanden duren. Het COA heeft hier de tijd niet voor, en heeft een kort geding aangespannen tegen de eigenares. Dit kort geding komt vanmiddag voor de rechtbank, maar op de zitting wordt pas duidelijk of de rechter vandaag nog uitspraak doet. Het hotel werd na de bekendmaking van de plannen het middelpunt van een reeks protesten door de lokale gemeenschap.

Buitenslapers

Volgens het COA zouden er vannacht geen mensen gedwongen buiten hebben geslapen bij Ter Apel, nadat de organisatie gisteren 500 noodopvanglocaties had geregeld. Er zijn mensen overgebracht naar locaties in Zwolle, Amsterdam, Doetinchem, Dordrecht, Haaksbergen, Zuidbroek en Stadskanaal. Een kleine groep asielzoekers wilde de nacht hoe dan ook buiten het aanmeldcentrum doorbrengen, en weigerde volgens het COA alle alternatieven. Mogelijk is deze groep bang de start van hun asielprocedure mis te lopen als ze elders worden ondergebracht.

ChristenUnie

130 leden van de ChristenUnie hebben hun partij in een brief opgeroepen om de huidige asielkoers van het kabinet tegen te gaan. Vooral de restricties op gezinshereniging schieten de leden in het verkeerde keelgat. De ondertekenaars houden de VVD verantwoordelijk voor de bestuurlijke onwil om voor voldoende opvangcapaciteit te zorgen. Die partij zou nu ook nog eens haar zin krijgen met een ”quasi-asielstop”. Volgens het NRC willen de leden een partijcongres organiseren om over het asielbeleid te praten. Voor zo’n congres zijn volgens de statuten van de partij 250 handtekeningen nodig.