Buitenland

Oekraïne begint nieuw offensief, maar alleen Rusland wil erover praten

30-08-2022 16:10

Vernietigde Russische voertuigen in Cherson. Pavlovska Yevheniia/Shutterstock

Oekraïne heeft maandag bekend gemaakt dat het een nieuw tegenoffensief is begonnen in het zuiden. De woordvoerder van het leger gaf niet veel details, maar onder andere in de Oblast Cherson zal gevochten worden. Deze provincie, recht boven de Krim, is nu grotendeels in Russische handen. Oekraïne is de afgelopen tijd bezig geweest met het bombarderen van Russische opslagplaatsen in de regio. Ook infrastructuur is geregeld het doelwit, en er zou inmiddels geen brug meer over de Dnjepr-rivier lopen.

Radiostilte

Westerse en Oekraïense bronnen zwijgen vooralsnog over het succes of falen van het offensief. CNN meldde wel dat Oekraïne een paar dorpjes op de route tussen Mikolajiv en de stad Cherson heeft terugveroverd. Rusland trok aan het begin van de oorlog snel op richting Mikolajiv, maar moest eind maart al grondgebied prijsgeven. Het gebied tussen de twee steden is sindsdien de  frontlinie in de Oblast Cherson. Het tegenoffensief lijkt gepaard te gaan met een tactische stilte.

Het Russische kamp is lang niet zo zwijgzaam. Het Russische ministerie van defensie wil wel graag dat de hele wereld weet dat het Oekraïense offensief helemaal mislukt. Volgens Tass zei een woordvoerder van Defensie dat Russische troepen maar liefst 1.200 Oekraïners uit hebben geschakeld. Ook zouden 48 tanks en 91 infanterievoertuigen zijn uitgeschakeld. Over Russische verliezen wordt niets gemeld. Raketaanvallen achter het front zouden nog eens 52 stuks Oekraïense artillerie hebben vernietigd, en drie munitiedepots. Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft ook een eigen lijst met Russische verliezen van de afgelopen week, en gooit deze op Twitter met een quote uit Rambo. De door Rusland geclaimde Oekraïense verliezen zijn bijna drie keer zo groot als de Russische verliezen die Oekraïne claimt.