Buitenland

Rust lijkt even terug te keren in Irak na oproep al-Sadr

30-08-2022 14:34

Bilboard in Basra, links Moqtada al-Sadr, rechts zijn vader Muhammad al-Sadr. TheRunoman/Shutterstock

De demonstranten en militieleden die gisteren en vanochtend het centrum van Irak onveilig maakten, lijken inmiddels weer naar huis te zijn gegaan. De aanhangers van Moqtada al-Sadr maakten zich boos over corruptie, de politieke patstelling, en de invloed van buurland Iran. Bij gevechten tussen milities en overheidstroepen vielen zeker 30 doden en meer dan 700 gewonden. In de Groene Zone van Baghdad, waar onder meer het parlement huist, werd met Kalasjnikovs en raketwerpers geschoten. Al-Sadr zelf riep zijn aanhangers vanmiddag op om naar huis te gaan, en zo verder bloedvergieten te voorkomen. Daar lijken de Sadristen nu gehoor aan te hebben gegeven. Het Iraakse leger heeft versterkingen naar de hoofdstad gehaald, en hoge officieren hebben de schade in de Groene Zone geïnspecteerd.

Koerdische politici uit noord-Irak zouden inmiddels pogingen doen om te bemiddelen in wat grotendeels een conflict is onder sjiitische partijen. Al-Sadr beschuldigt rivaliserende sjiitische partijen van een te vriendelijke band met Teheran. Daarnaast willen de Sadristen een hervorming van het politieke stelsel, dat werkt met districten en een lappendeken van etnische en religieuze groepen tevreden moet houden.

Verkiezingen

Toen al-Sadr zijn parlementaire fractie eerder de opdracht gaf hun zetels op te geven, gingen die zetels volgens het Iraakse kiessysteem naar rivaliserende partijen. De kandidaten van die partijen waren bij de laatste verkiezing tweede geworden in de kiesdistricten in het sjiitische zuiden. De partij van al-Sadr werd bij die verkiezing de grootste, maar kreeg geen coalitie bij elkaar. Dit is de overige partijen tot nu toe ook niet gelukt.

De interimpremier van Irak, Mustafa al-Khadimi, verwelkomt de oproep tot de-escalatie van al-Sadr. Hij noemt deze een ”toppunt van patriotisme en respect voor Iraaks bloed”. De acties van al-Sadr in de afgelopen dagen waren echter ook de oorzaak van de gewelduitbarsting, die ontstond nadat hij zijn terugtreden aankondigde uit het politieke leven.

De komende dagen zullen moeten laten zien in hoeverre al-Sadr daadwerkelijk bereid is zich terug te trekken. Hij heeft in het verleden al meerdere keren met het idee gespeeld, maar kwam er telkens op terug.