Binnenland

Dat was snel: Details over coalitieakkoord nieuwe begroting lekken naar buiten

31-08-2022 12:12

Dutchmen Photography/Shutterstock

Nou dat was snel. De leiders van de coalitiepartijen, premier Rutte, minister Kaag, vicepremier Schouten en staatssecretaris van Rij waren vanochtend om 5 uur klaar met marathononderhandelingen over een nieuwe begroting voor 2023. Formeel was het de bedoeling dat de inhoud, en mogelijke maatregelen tegen inflatie, voorlopig geheim zouden blijven. Dan kon de rest van het kabinet er eerst kennis van nemen voordat het pakket op Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd.

Maar nu lekken de details al naar buiten. Volgens de NOS en RTL gaat volgend jaar het minimumloon met 10 procent omhoog. Dit had eerder over drie jaar uitgesmeerd moeten worden, met stapjes van 2,5 procent per jaar. Dit pakt positief uit voor bijstand en AOW, want die groeien mee. Het is echter niet mogelijk om dit jaar al extra ondersteuningsmaatregelen te nemen voor de koopkracht. alle maatregelen treden volgend jaar pas in werking.

De verlaging van de accijns blijft voorlopig. Het kindgebonden budget gaat omhoog. De zorg- en huurtoeslag gaat omhoog, en de inkomstenbelasting gaat omlaag. Al met al is er 15 miljard gemoeid met verschillende maatregelen. ”De rekening wordt vooral gelegd bij bedrijven en mensen met vermogens”. De winstbelasting en mijnbouwheffing gaan omhoog, en energiebedrijven die winst maken door de hoge prijzen krijgen zo ook zwaardere lasten.