Binnenland

Inflatie in augustus naar recordhoogte, en kabinet onderhandelt 14 uur over begroting

31-08-2022 08:39

Maxx-Studio/Shutterstock

De precieze berekening wordt volgende week pas gepubliceerd, maar het CBS stelt vast dat de inflatie in augustus is opgelopen naar 13,6 procent. Dat is de prijsstijging ten opzichte van augustus vorig jaar. De vorige piek was in maart, toen het CBS 11,7 procent inflatie zag. Voor de nieuwste berekening gebruikte het Bureau een Europese rekenmethode, waarbij het mee te rekenen pakket goederen er iets ander uitziet. De stijgende energieprijzen zijn de voornaamste boosdoeners, want daardoor wordt alles duurder. Het CBS verwacht dat de inflatie dit jaar hoog zal blijven, en volgend jaar zal dalen richting de 4 procent.

Nou was het kabinet gisteren en vannacht toevallig bezig met onderhandelingen, en heeft men een akkoord bereikt over een nieuwe begroting. Bij de lange onderhandelingen waren premier Rutte, minister Kaag van Financiën, vicepremier Schouten en staatssecretaris Van Rij van Financiën aanwezig, alsook de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. De details, die over drie weken pas bekend hadden moeten worden nadat het hele kabinet erover had kunnen discussiëren, beginnen nu al naar buiten te lekken.

De laatste onderhandelronde zou meer dan 14 uur hebben geduurd, tot zeker 5 uur vanochtend. Premier Rutte en minister Kaag hebben tegen de pers gezegd dat het een ”mooi pakket” is geworden, en dat het huishoudens moet helpen de klap van de teruglopende koopkracht op te vangen. Volgens de Telegraaf bestaat het koopkrachtpakket uit twee onderdelen: Een kortetermijnplan om de pijn van de energieprijzen te verhelpen, en een langetermijnplan om te ”zorgen dat werken meer gaat lonen”. Nu moet het gehele kabinet nog instemmen tijdens de ministerraad morgenavond.