Buitenland

Polen herdenkt begin Tweede Wereldoorlog, en eist herstelbetalingen van Duitsland

01-09-2022 17:35

Monument op Westerplatte, een schiereiland bij Gdansk, waar de Tweede Wereldoorlog begon. Patryk Kosmider/Shutterstock

Polen eist herstelbetalingen van Duitsland, op de dag waarop het land het begin van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Duitsland viel Polen binnen op 1 september 1939, vandaag 83 jaar geleden. 6 miljoen Poolse burgers zouden tijdens de oorlog om het leven komen of worden vermoord, de helft Pools en de helft Joods. De Poolse regering van de PIS-partij schat de schade van de oorlog in op 1.3 biljoen euro (1.300.000.000.000). Dit is een hogere schatting dan die in het verleden toen het om meer dan 800 miljard euro ging. Die eerdere berekening was te conservatief, zo zegt PIS-leider Jaroslaw Kaczynsky nu tijdens een persconferentie.

De Poolse president Andrzey Duda sprak bij de herdenkingsbijeenkomst. Hij maakte hierbij een vergelijking tussen het Duitse imperialisme van de vorige eeuw, en het Russische imperialisme van nu. Ook de Oekraïense president Zelensky sprak de bijeenkomst toe, met in essentie dezelfde boodschap.

Duitsland heeft inmiddels laten weten dat de kwestie van herstelbetalingen wat Berlijn betreft afgesloten is. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken wijst erop dat Polen in 1953 afstand heeft genomen van verdere reparaties, en dit op meerdere momenten heeft bevestigd. Duitsland erkent een morele verantwoordelijkheid voor de oorlog, maar niet voor financiële compensatie.