Buitenland

Voorzitter Russisch oliebedrijf dood na val uit raam van ziekenhuis in Moskou

01-09-2022 12:09

Ovchinnikova Irina/Shutterstock

In Rusland is weer een leider uit het bedrijfsleven omgekomen onder verdachte omstandigheden. Reuters schrijft, op basis van Russische nieuwsbronnen, dat het gaat om Ravil Maganov, de 67-jarige voorzitter en vicepresident van olie- en gasbedrijf Lukoil. Maganov viel donderdag uit het raam van een ziekenhuis in Moskou.

Lukoil is het tweede oliebedrijf van Rusland. Maganov kwam in 1993, kort na de oprichting, in dienst bij het bedrijf. Hij werd in 2020 de voorzitter. Zijn broer staat aan het hoofd van een kleinere olieproducent. De vorige president van Lukoil, Vagit Alekperov, trad in april terug nadat de Britten hem op de sanctielijst hadden gezet en zijn bezittingen hadden bevroren vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Alekperov is nog in leven.

Zelfmoordgolf

Er gaan het afgelopen jaar verdacht veel Russische oligarchen omgekomen door zelfmoord. De Washington Post schreef in mei al over de industriebazen die in korte tijd waren overleden:

-op 30 januari werd de 60-jarige Leonid Shulman dood aangetroffen met doorgesneden polsen. Shulman was bestuurder bij Gazprom. Er werd een afscheidsbrief gevonden waarin hij zou hebben geschreven dat het om zelfmoord ging.

-op 25 februari, een dag na het begin van de invasie, werd Gazprom-bestuurder Alexander Tyulyakov dood gevonden in zijn woning. De 61-jarige zou zichzelf hebben verhangen, en de politie vond ook bij hem een afscheidsbrief.

-op 24 maart werd Vasily Melnikov dood gevonden samen met zijn vrouw en twee kinderen. Melnikov was de baas van MedStom, een leverancier van medische producten.

-op 18 april werd de voormalige vicepresident van Gazprombank, Vladislav Avayev, dood aangetroffen met een schotwond in zijn appartement in Moskou, samen met zijn gezin.

-op 19 april vond de Spaanse politie de lichamen van de Russische miljonair Sergei Protosenya en zijn vrouw en dochter. Protosenya woonde in een luxe huurvilla aan de Costa Brava. De vrouwen waren bezweken aan steekwonden, en de voormalige voorzitter van gasbedrijf Novatek had zichzelf verhangen in de tuin.

-op 2 mei viel de 37-jarige directeur van een skiresort van een klif. Andrei Krukovsky zou zijn gaan wandelen, maar werd dood aangetroffen. Zijn resort, Krasnaya Polyana in Sotsji, zou meerdere malen bezocht zijn door Vladimir Poetin en diens gasten. Krukovsky is misschien een vreemde eend in de bijt, want hij stond niet aan het hoofd van een industrie- of energiebedrijf.

Afrekeningen

Een mogelijke verklaring blijft natuurlijk dat het om zelfmoorden gaat. Veel oligarchen zijn hun zakencontacten, banktegoeden, en plezierjachten kwijtgeraakt door Westerse sancties. De economische vooruitzichten in Rusland zien er voor velen niet rooskleurig uit, en de oorlog lijkt nog lang niet ten einde. Het is allicht niet onvoorstelbaar dat een aantal oligarchen hierdoor gemotiveerd zijn om zeer dramatische dingen te doen.

Toch blijft er ook de verdenking rondzweven dat er vuil spel gespeeld wordt. De Vietnamveteraan en advocaat John O’Neill schreef een boek over de terreur onder Sovjetdictator Josef Stalin. Tegenover de Post vergelijkt hij de huidige golf zelfmoorden met de manier waarop hooggeplaatste bestuurders en dissidenten onder Stalin werden gedood door de geheime dienst. Het in scene zetten van zelfmoorden was hierbij een geliefd middel.

De huidige Russische militaire inlichtingendienst, de GRU, zou een eenheid hebben die soortgelijke methodes toepast, Eenheid 29155. Het zou kunnen gaan om zowel politieke als economische afrekeningen binnen de Russische elite. O’Neill: ”Het is een les, hetzelfde als een maffiabaas die een kapper in Brooklyn vermoordt, en vervolgens bloemen naar de begrafenis stuurt. Poetin zal waarschijnlijk bloemen sturen naar de begrafenissen van deze oligarchen.”