Binnenland

Coalitiepartijen Groningen zetten vraagtekens bij komst Duitse Rockband Rammstein

02-09-2022 12:03

Fakkels in Riga tijdens het Rammstein-tournee in 2019. BoJack/Shutterstock

De Duitse rockband Rammstein komt tijdens een Europees tournee in 2023 naar Nederland. 6 juli staan ze in het Stadspark in Groningen, zo werd donderdag bekendgemaakt. RTV Noord schrijft nu dat sommige partijen zo hun bedenkingen hebben bij de komst. De Groningse afdelingen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren zetten vraagtekens bij de hoeveelheid rook en vuur die op het Rammstein-podia gemaakt wordt. Zwarte rook, wel te verstaan. Bij elk concert zou ongeveer vijf kilo stikstof uitgestoten worden. Voor veel groene partijen is dit zeer bezwaarlijk.

Stikstof en CO2

De coalitie in de Groningse gemeenteraad bestaat momenteel uit GroenLinks, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, de Socialistische Partij en de ChristenUnie. PvdD-raadslid Janette Bosma zegt nu dat Groningen strengere duurzaamheidseisen moet stellen aan concerten. Er mag niet teveel overlast ontstaan voor de natuur en voor dieren. De zwarte rookpluimen moeten dus weg. Bosma wil dit gaan overleggen met de wethouder en de organisatie van het concert.

Ook GroenLinks, de grootste partij in de gemeenteraad, wil dat het concert zo groen en duurzaam mogelijk wordt gehouden. Bovendien wijst de partij erop dat het concert in juli in het broedseizoen zal plaatsvinden. Raadslid Tim van de Vendel zegt het ”super vet” te vinden dat de Duitse band naar Nederland komt, maar zegt ook dat er wat hem betreft geen vuurwerk bij hoeft te worden afgestoken. Ook hoopt hij dat er manieren kunnen worden gevonden om de CO2- en stikstofuitstoot zo veel mogelijk te beperken.

De gemeente zou al over de kwestie hebben gesproken met de organisatoren. Volgens de organisatie was het aanpassen van de show een ”no-go”. De zwarte rook blijft dus.