Buitenland

Energieministers EU denken aan prijsplafond gas, noodkredieten blijkt uit gelekt document

04-09-2022 20:48

Rob Jetten D66
Dutch minister for Climate and Energy Policy Rob Jetten, D66. Dutchmen Photography / Shutterstock.com.

BRUSSEL, 4 september (Reuters) – De ministers van Energie van de Europese Unie zullen zich beraden over opties om de snel stijgende energieprijzen in te tomen, waaronder prijsplafonds voor gas en noodkredieten voor deelnemers aan de energiemarkt, zo blijkt uit een document dat door Reuters is ingezien.

De EU-ministers zullen op 9 september bijeenkomen om dringende maatregelen voor de hele groep te bespreken als reactie op de sterke stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen die de Europese industrie treft en de rekeningen van de gezinnen doet stijgen, nadat Rusland de gasleveringen aan de groep heeft beperkt.

Volgens een door Reuters ingezien ontwerpdocument zullen de ministers opties bespreken zoals een prijsplafond voor geïmporteerd gas, een prijsplafond voor gas dat wordt gebruikt om elektriciteit te produceren, of het tijdelijk schrappen van gascentrales uit het huidige EU-systeem voor de vaststelling van elektriciteitsprijzen.

Finland en Zweden hebben zondag plannen aangekondigd om miljarden dollars aan liquiditeitsgaranties te bieden aan energiebedrijven in een poging om te voorkomen dat de ballon van de zekerheidseisen de bedrijven omverwerpt.

“De margevereisten voor futurescontracten zijn evenredig met de toegenomen dagelijkse prijsschommelingen gestegen. Dit maakt het voor een toenemend aantal bedrijven vrijwel onmogelijk om hun afdekkingsposities open te houden, waardoor zij zich uit de futuresmarkten hebben teruggetrokken,” aldus het EU-document.

Nutsbedrijven verkopen het grootste deel van hun stroom een paar jaar van tevoren om een bepaalde prijs te garanderen, in het kader van een regeling waarbij zij een “minimummarge” op een rekening moeten storten als vangnet voor het geval zij in gebreke blijven voordat de stroom wordt geproduceerd en daadwerkelijk op de markt komt.

Er is sprake van een “margin call” wanneer de fondsen op de rekening onder de vereiste minimummarge voor een transactie zakken, waardoor de onderneming gedwongen wordt deze met meer geld te beveiligen. De snel stijgende Europese stroomprijzen van de afgelopen maanden hebben aanleiding gegeven tot margestortingen, waardoor de liquiditeit van de marktdeelnemers onder druk is komen te staan.

Eventuele noodmaatregelen van de EU zouden waarschijnlijk moeten worden voorgesteld door de Europese Commissie, die momenteel voorstellen uitwerkt.

In het document worden suggesties herhaald die de Commissie vorige week in een ontwerpnota heeft gedaan, zoals een vermindering van het elektriciteitsverbruik in de hele EU en een prijsplafond voor stroomproducenten die niet op gas werken.

De energieministers van de EU zullen ook praten over mogelijke plafonds voor de marges die energiebeurzen kunnen vragen, en over een tijdelijke opschorting van de Europese markten voor stroomderivaten, zo bleek uit het document.