Buitenland

NAVO Eurofighters volgen Cessna 551 boven Oostzee, Cessna crasht voor kust Letland

04-09-2022 20:05

Typhoon Eurofighter
Typhoon Eurofighter

VILNIUS, 4 sept (Reuters) – Een Cessna 551 privévliegtuig is zondagavond neergestort voor de kust van Letland, zei de reddingsdienst van Zweden, nadat de NAVO straaljagers had ingezet om de grillige koers van het toestel te volgen.

Een Litouwse helikopter van de luchtmacht werd op verzoek van buurland Letland naar de rampplek gestuurd voor zoek- en reddingsoperaties, zei een woordvoerder van de Litouwse luchtmacht. Woordvoerders van de Letse luchtverkeersleiding en reddingsdiensten waren niet onmiddellijk beschikbaar.

Het Oostenrijks geregistreerde Cessna 551-vliegtuig vloog vanuit Jerez in Zuid-Spanje, vanwaar het om 1256 GMT. was opgestegen zonder vaste bestemming, volgens de website FlightRadar24.

De Duitse krant Bild meldt dat een piloot, een man, een vrouw en een dochter aan boord waren, volgens nog niet bevestigde berichten.

Ook meldt Bild dat de piloot niet lang na de start melding maakte van drukproblemen in de cabine.

De kist was onderweg naar Keulen.

Het keerde twee keer, bij Parijs en Keulen, voordat het recht boven de Oostzee vloog, en het Zweedse eiland Gotland passeerde. Om 1737 GMT stond op de tracker dat het toestel snel snelheid en hoogte verloor.

“We hebben vernomen dat het vliegtuig is neergestort (in de oceaan) ten noordwesten van de stad Ventspils in Letland,” zei een woordvoerder van de reddingsdienst van Zweden. “Het is van de radar verdwenen.”

De NAVO gevechtsvliegtuigen waren eerder opgestegen om het vliegtuig te volgen, vertelde een woordvoerder van de Litouwse luchtmacht aan Reuters. De Zweedse reddingsdienst zei dat ze hadden gemeld dat er niemand zichtbaar was in de cockpit van de Cessna.

De gevechtsvliegtuigen waren van de NAVO Baltic Air Police-missie op het vliegveld Amari in Estland, vertelde de woordvoerder van de Litouwse luchtmacht aan Reuters.

De missie op de luchtmachtbasis bestaat momenteel uit vier Eurofighter straaljagers van de Duitse luchtmacht, aldus de NAVO. De woordvoerder zei niet om hoeveel straaljagers het gaat en gaf verder geen commentaar.

Aanpassingen: eerder werd gemeld dat volgens Bild een man, vrouw en twee dochters aan boord waren. Dit is later aangepast naar de piloot, een man, vrouw en een dochter.