Binnenland

Minister Yeşilgöz wil verkeersboetes mee laten stijgen met inflatie

05-09-2022 16:09

Renevda/Shutterstock

Als het aan minister Dilan Yeşilgöz van Veiligheid en Justitie ligt, wordt door rood rijden straks flink duurder. Volgens de T. wil de VVD-bewindsvrouw namelijk  dat boetebedragen mee gaan groeien met de inflatie. Dit gaat niet heel precies, want boetes worden afgerond op tientjes. De redenering voor de stijging is dat overtredingen relatief goedkoper worden, als alle andere prijzen stijgen. Zo kan het lijken alsof overtredingen minder ernstig worden gevonden, en dat is niet de bedoeling.

Door rood rijden gaat zo 280 euro kostten, net als het geen voorrang verlenen van bestuurders van rechts. Geen autogordel, een onnodig mistlicht, of niet werkende remlichten? Dat wordt waarschijnlijk 160 ipv. 150 euro. Dubbel parkeren of afslaan zonder richting? 110 ipv. 100 euro afrekenen. Overal moeten natuurlijk nog extra administratiekosten over gerekend worden.

Het wordt wel de bedoeling dat bij zwaardere overtredingen de boete niet boven de 450 euro uitkomt. Als dat wel gebeurt vallen ze namelijk onder het strafrecht, en dat is nou ook weer niet de bedoeling.