Politiek Buitenland

President Joe Biden spreekt over ‘MAGA-republikeinen, extreem-rechts en Trumpies’

05-09-2022 21:49

Joe Biden
PHILADELPHIA - MAY 18, 2019: Former vice-president Joe Biden formally launches his 2020 presidential campaign during a rally May 18, 2019, at Eakins Oval in Philadelphia. Matt Smith Photographer / Shutterstock.com

WASHINGTON (AP) – President Joe Biden hekelde maandag “MAGA-republikeinen, extreem-rechts en Trumpies” door zijn oproep voor de Dag van de Arbeid te richten tot vakbondsleden waarvan hij hoopt dat ze in november in groten getale voor zijn partij zullen opkomen.

“De middenklasse heeft Amerika opgebouwd,” vertelde Biden een arbeidersbijeenkomst in een park in Milwaukee. “Iedereen weet dat. Maar vakbonden hebben de middenklasse opgebouwd.”

Later op maandag vloog hij naar Pittsburgh voor de parade van de stad – terugkeren naar Pennsylvania voor de derde keer in minder dan een week en slechts twee dagen nadat zijn voorganger, Donald Trump, zijn eigen rally in de staat organiseerde.

Labor Day, het officieuze begin van de herfst, is traditioneel ook het begin van een politiek druk seizoen waarin campagnes de kiezers proberen te enthousiasmeren voor de verkiezingsdag op 8 november. Op die dag zal worden beslist over de controle van het Huis en de Senaat, evenals over enkele van de belangrijkste gouverneurschappen van het land.

Trump sprak zaterdagavond in Wilkes-Barre, bij Scranton, waar Biden geboren is. De president maakte vorige week zijn eigen reis naar Wilkes-Barre om te praten over het verhogen van de financiering voor de politie, om kritiek van de GOP op de FBI te hekelen na de inval op het landgoed van Trump in Florida en om te betogen dat nieuwe, tweepartijdige wapenmaatregelen kunnen helpen geweldsmisdrijven terug te dringen.

Twee dagen later ging Biden naar Independence Hall in Philadelphia voor een toespraak waarin hij het “extremisme” van Trumps felste aanhangers aan de kaak stelde.

Trump heeft in het hele land kandidaten voor belangrijke verkiezingen voorgedragen en Biden waarschuwt dat sommige Republikeinen nu zo sterk in het Trumpisme geloven dat ze bereid zijn de Amerikaanse kernwaarden te ondermijnen om het te promoten. De president zei donderdag dat “blinde loyaliteit aan één leider, en de bereidheid om politiek geweld te gebruiken, fataal is voor de democratie”.

Trump antwoordde tijdens zijn zaterdagse rally dat Biden “een vijand van de staat” is.

Geweld, haat, verdeeldheid

Maandag zei Biden: “Ik heb het niet over alle Republikeinen”, maar hij noemde degenen die Trumps campagnekreet ‘Make America Great Again‘ tot een gevaarlijke of hatelijke hoogte hebben opgevoerd. Hij benadrukte episodes zoals de aanval op het Amerikaanse Capitool vorig jaar.

Biden vertelde de bijeenkomst in Milwaukee dat velen in de GOP “ervoor hebben gekozen om achteruit te gaan, vol woede, geweld, haat, verdeeldheid.””Maar samen kunnen we, en moeten we, een andere weg vooruit kiezen,” zei Biden. “Een toekomst van eenheid en hoop. We gaan ervoor kiezen om een beter Amerika op te bouwen.”

De menigte jubelde toen Biden de Republikeinse Senator Ron Johnson uit Wisconsin verweet tegen een door de Democraten gesteunde maatregel te hebben gestemd om de prijzen van medicijnen op recept te verlagen.

De president kwam ook terug op een ander thema dat centraal stond in zijn campagne voor 2020, namelijk dat vakbonden de middenklasse stimuleren.

De steun van de vakbonden hielp Biden de rampzalige vroege eindrondes in Iowa en New Hampshire te boven te komen en de Democratische voorverkiezingen te winnen, en uiteindelijk het Witte Huis. Sindsdien is hij de vakbonden blijven prijzen – ook al behoren veel kiezers zonder universitaire opleiding nog steeds tot Trump’s sterkste achterban.

Mary Kay Henry, voorzitter van de 2 miljoen leden tellende Service Employees International Union, noemde Biden’s pleidooi voor vakbonden met het oog op de midterms “kritiek” en zei dat de arbeidersbeweging “moet mobiliseren op slagvelden in het hele land om ervoor te zorgen dat werkende mensen opkomen”.

“We zijn echt enthousiast over het feit dat de president werknemers rechtstreeks aanspreekt over, als hij de kans had, hij lid zou worden van een vakbond,” zei Henry. Ze voegde eraan toe: “Deze president heeft aangegeven aan welke kant hij staat. En hij staat aan de kant van de werkende mensen. En dat is enorm belangrijk.”

Biden heeft ondertussen een persoonlijke geschiedenis met de Labor Day-parade in Pittsburgh, die tot de grootste van het land behoort. Hij woonde de aflevering van 2015 bij als vicepresident en keerde terug in 2018. Beide keren werd Biden, nu 79, geconfronteerd met vragen over de vraag of hij zich in de komende verkiezingen kandidaat zou stellen voor het presidentschap – waar hij in 2016 tegen koos voordat hij in 2020 het Witte Huis won.

Tweede termijn

Dit jaar heeft de oudste president in de geschiedenis van de VS te maken gehad met speculaties over de vraag of hij in 2024 een tweede termijn wil ambiëren – hoewel hij heeft volgehouden dat dat zijn bedoeling is, en de druk is de afgelopen weken enigszins afgenomen na een reeks politieke en beleidssuccessen voor Biden en zijn partij.

Toch kunnen beide presidentiële slagveldstaten die Biden maandag bezocht, een belangrijke graadmeter zijn voor de kracht van de Democraten in de aanloop naar november en 2024. Nu de inflatie nog steeds hoogtij viert en de populariteit van de president laag blijft, valt nog te bezien in hoeverre Biden zijn partij kan helpen in topwedstrijden – en in hoeverre kandidaten willen dat hij dat probeert.

Dat was te zien in Wisconsin, waar de Democratische Mandela Barnes probeert de zittende Republikeinse Senator Ron Johnson af te zetten, maar niet met hem in Milwaukee verscheen.

In de andere toprace in de staat probeert Tim Michels, een door Trump gesteunde bestuurder uit de bouwsector, de Democratische Tony Evers een tweede termijn te ontzeggen. Evers sprak ook op het arbeidsevenement Biden toesprak en begroette kort de president tijdens een backstage fotomoment.

“We hebben een president die de uitdagingen voor werkende gezinnen begrijpt,” vertelde Evers de menigte. Hij zei dat Biden “niet is vergeten dat werkende gezinnen van belang zijn, niet alleen op de Dag van de Arbeid, maar elke dag van het jaar.”

De kiezers in Pennsylvania kiezen een nieuwe gouverneur, waarbij procureur-generaal John Shapiro het opneemt tegen een andere door Trump gesteunde republikein, Doug Mastriano, en een nieuwe senator. Die race gaat tussen de Democratische John Fetterman en de door Trump gesteunde beroemde hartarts Mehmet Oz. Shapiro en Fetterman waren beiden van plan de parade van maandag in Pittsburgh bij te wonen.

De verkiezingen in Pennsylvania en Wisconsin kunnen beslissen welke partij volgend jaar de Senaat aanvoert, terwijl de winnaar van elk gouverneurschap de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2024 kan beïnvloeden. De inzet is bijzonder hoog gezien het feit dat sommige Trump-aanhangers leugens hebben verspreid over wijdverspreide fraude die niet heeft plaatsgevonden tijdens de verkiezingen van 2020 – wat vragen oproept over wat er zou kunnen gebeuren als een kandidaat die zij niet steunen de volgende presidentsverkiezing wint.

Vice-president Kamala Harris bracht hulde aan de georganiseerde arbeid tijdens een ontbijtbijeenkomst met de Greater Boston Labor Council en verklaarde: “Als de lonen van de vakbonden omhoog gaan, gaan de lonen van iedereen omhoog.”

“Wanneer vakbondswerkplekken veiliger zijn, is iedereen veiliger,” zei Harris. “Als vakbonden sterk zijn, is Amerika sterk.”

Associated Press. Vertaald door TPO.