Buitenland

Russische rechtbank trekt vergunning onafhankelijke krant ‘Novaya Gazeta’ in

05-09-2022 12:29

Hoofdredacteur Dmitry Muratov van Novaya Gazeta. Gregory Stein/Shutterstock

Een rechter in Moskou heeft maandag de mediavergunning ingetrokken van de krant Novaya Gazeta. Volgens het oordeel heeft het mediabedrijf onvoldoende documentatie aangeleverd omtrent een verandering van eigenaar in 2006. Hoofdredacteur Dmitry Muratov spreekt van een politieke aanval zonder juridische basis. De krant zal in hoger beroep gaan.

Nobelprijs-geld

Novaya Gazeta stond internationaal bekend als een luis in de pels van de regering Poetin. Dat de krant onafhankelijk is van de Russische overheid, betekent echter niet dat het geen eigenaars heeft. Novaya Gazeta werd in 1993 opgericht met een investering van voormalig leider Mikhail Gorbatsjov. Hij gebruikte hiervoor geld wat hij had ontving toen hijzelf in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede won. Sindsdien zijn de aandelen verspreid geraakt. Werknemers van de krant zouden in 2017 bij elkaar goed zijn geweest voor 76 procent. De oligarch Alexander Lebedev bezat 14 procent van het bedrijf, en Mikhail Gorbatsjov bezat nog 10 procent.

Hoofdredacteur Muratov kreeg in 2021 de Nobelprijs toebedeeld, samen met de Filipijnse journaliste Maria Ressa. Het comité voor de prijs roemde beiden om hun ”werk om de vrijheid van meningsuiting veilig te stellen”.

Anna Politkovskaya

De Novaya Gazeta was ook de krant waarvoor Anna Politkovskaya schreef, de Russische journaliste die in 2006 in Moskou werd vermoord. De columniste voor de krant werd dood aangetroffen in de lift van haar appartement, met twee schotwonden in de borst en één in het hoofd. Politkovskaya ontving al langere tijd doodsbedreigingen. Er werden uiteindelijk een aantal mannen veroordeeld voor deelname aan de moordaanslag, maar hun opdrachtgevers bleven hierbij buiten beeld. De verdenking gaat uit naar hooggeplaatste politici die niet zaten te wachten op kritische columns, zoals de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov.

Censuur

Novaya Gazeta kwam in maart al in de problemen toen Rusland wetgeving kreeg waarin censuur werd ingevoerd omtrent de ”speciale militaire operatie” in Oekraïne. De publicatie kwam hierdoor stil te liggen. Sommige medewerkers zijn sindsdien bij andere projecten gaan werken, elders in Europa. Rusland blokkeert echter vaak de toegang tot deze websites, waardoor het moeilijk is om het beoogde Russische publiek te bereiken.