Binnenland

Golf van sluitingen Nederlandse bakkerijen dreigt, ‘het is echt een noodsituatie’

06-09-2022 20:52

Brood
Shutterstock.

AMSTERDAM, 6 september (Reuters) – Een stijging van de energieprijzen dreigt een golf van sluitingen in de Nederlandse bakkerijsector te veroorzaken, waarschuwden de lobby’s van de sector op dinsdag, waarbij sommige bedrijven zeggen dat de kosten tot het tienvoudige zijn gestegen.

De Nederlandse inflatie bereikte in augustus 12%, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag, grotendeels als gevolg van een stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen met 151% ten opzichte van een jaar eerder.

“Ik hoor van veel ondernemers dat als dit nog langer aanhoudt, ze hun winkel moeten sluiten”, zei Marie-Helene Zengerink, algemeen directeur van de Nederlandse Vereniging voor Brood- en Banketbakkers, waarbij 1.600 bakkers zijn aangesloten.

“We hebben het hier over veel familiebedrijven. Het is echt een noodsituatie.”

De vereniging heeft dinsdag een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad geplaatst met een oproep aan de regering om iets te doen aan de uit de hand gelopen energiekosten.

Regeringen in heel Europa hebben miljardenpakketten doorgedrukt om bedrijven en huishoudens te beschermen na een sterke stijging van de energieprijzen, nadat de invasie van Rusland in Oekraïne de kosten van gas fors heeft opgedreven.

Voor veel bakkers zijn de energiecontracten afgelopen of lopen ze dit jaar af, waardoor de energierekeningen soms oplopen van zo’n 3.000 euro per maand tot 30.000 euro per maand, zei Zengerink.

“Dat zijn geen kosten die je voor een brood aan klanten kunt doorberekenen.”

De algemeen directeur van de Nederlandse Vereniging voor Bakkers, die de middelgrote en industriële bakkerijen vertegenwoordigt, is het met Zengerink eens. “Onze bakkerijen kampen met dezelfde problemen en vragen zich af hoe ze zullen overleven”, aldus Wim Kannegieter.

De bakkersverenigingen lobbyen bij de Nederlandse regering om de belasting op energie tijdelijk te schrappen en om haar verzet tegen een energieprijsplafond dat in sommige Europese landen is ingesteld, te laten varen.

Kannegieter zei ook dat industriële bakkerijen, die verantwoordelijk zijn voor 85% van het in Nederland geproduceerde brood, op dit moment niet in staat zijn om over te schakelen op elektrische ovens.

“Ook al is het technologische aspect aanwezig, de infrastructuur blijft achter”, zei hij, eraan toevoegend dat de kwestie eindelijk ook eens door de overheid moet worden aangepakt.

Ook anderen in de voedingssector hadden te lijden onder de stijgende kosten. Het Nederlandse online levensmiddelenbedrijf Picnic, met een jaaromzet van ruwweg 450 miljoen euro, zei dat het de levering van diepvriesproducten stopzette.

“De energiecrisis heeft onze ijsleverancier zo zwaar getroffen dat hij niet langer duurzaam droogijs kan maken”, aldus Picnic.

Klanten zullen geen diepvriespizza’s, -maaltijden of -ijs kunnen bestellen totdat het een alternatieve leverancier heeft gevonden, zei het.

Associated Press, vertaald door TPO