Buitenland

Griekenland bouwt 140 kilometer extra grenshek, noordgrens met Turkije

06-09-2022 14:32

Greece border
4.murat / Shutterstock.com

ATHENE, 6 september (Reuters) – Griekenland is van plan een hek van cement en prikkeldraad langs de noordgrens met Turkije uit te breiden om te voorkomen dat migranten het land binnenkomen, zei de minister van Burgerbescherming dinsdag.

Het 40 kilometer lange hek zal met nog eens 140 kilometer worden uitgebreid, zei Takis Theodorikakos tijdens een bezoek aan de regio Evros.

Het hek, dat oorspronkelijk in 2012 werd geplaatst, werd voor het laatst verlengd in 2021, een jaar nadat tienduizenden asielzoekers hadden geprobeerd via de noordgrens van Griekenland de Europese Unie binnen te komen, toen Turkije zei dat het hen niet langer zou beletten dat te doen.

Griekenland en Turkije zijn historische rivalen, maar ook NAVO-bondgenoten, en hebben de afgelopen jaren onenigheid gehad over een aantal kwesties, waaronder migratie en energiebronnen.

Griekenland was in 2015 en 2016 de frontlinie van Europa’s migratiecrisis, toen een miljoen vluchtelingen uit SyriĆ«, Irak en Afghanistan op de vlucht voor oorlog en armoede aankwamen, voornamelijk via Turkije.

Het aantal aankomsten is sindsdien sterk gedaald, maar in de afgelopen maanden hebben de Griekse autoriteiten gezegd dat ze een aanzienlijk aantal mensen hebben tegengehouden om binnen te komen.

Volgens politiegegevens hebben de autoriteiten in de eerste zeven maanden van het jaar 7.484 vluchtelingen en migranten gearresteerd, waarvan 3.554 in Evros.

Theorodikakos zei dat het project bedoeld is om een duidelijk signaal af te geven dat Griekenland vastbesloten is “tegen degenen die investeren in menselijk lijden om verborgen belangen te dienen” en “tegen degenen die migratie als wapen gebruiken in een poging om Europa te chanteren”.

De conservatieve regering is ook van plan 250 grenswachten aan te werven en haar bewakingssystemen in het gebied te verbeteren.