Buitenland

Rusland koopt naar verluid raketten en granaten uit Noord-Korea

06-09-2022 16:19

Astrelok/Shutterstock

Het Russische ministerie van Defensie werkt aan de aankoop van Noord-Koreaanse raketten en artilleriegranaten. Dat schrijft het AP op basis van de New York Times, op basis van Amerikaanse inlichtingendiensten. Rusland zou zo snel door de eigen voorraden heenbranden, dat het nu op zoek moet naar buitenlandse producenten. De Noord-Koreaanse wapenindustrie is sinds jaar en dag één van de weinige economische sectoren die goed draaien in het stalinistische land. Noord-Korea is in diplomatiek en economisch opzicht zwaar afhankelijk van buurlanden Rusland en China, en het zal voor Pyongyang goed uitkomen als Moskou dringend een wederdienst nodig heeft.

Hoeveel en welke wapens Noord-Korea precies aan Rusland zou kunnen leveren is niet bekend gemaakt. Het zou voorlopig om munitie voor de artillerie gaan, en raketsystemen.

De relatie tussen Rusland en Noord-Korea is sinds het begin van de invasie in Oekraïne alleen maar hechter geworden. De Noord-Koreaanse ambassadeur had in augustus een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Russische afscheidingsbewegingen in Oekraïne, de Volksrepublieken van Donetsk en Loehansk. Deze twee republieken werden in juli al door Noord-Korea erkend als onafhankelijke staten, iets wat verder alleen Rusland en Syrië hebben gedaan. De ambassadeur zou zelf gehint hebben op het mogelijk inzetten van Noord-Koreaanse arbeiders bij de wederopbouw van door Rusland veroverd gebied.

Iraanse drones

Rusland is ook aan het shoppen voor wapens bij een andere bondgenoot. Vorige week ontving het de eerste van honderden Iraanse drones. De droneleverantie bestaat uit twee types, de Mohajer-6 en de Shahed. Iran heeft gedurende jaren van sancties een eigen wapenindustrie opgebouwd, om zo minder afhankelijk te zijn van grootmachten. Voorafgaand aan de Iraanse Revolutie was het leger van de Sjah zwaarbewapend, maar kwam bijna alles uit het Westen. Nu is Rusland het land dat met Westerse sancties te maken heeft, en heeft Iran iets om aan het buitenland te leveren.

De wapenleveranties van kleinere landen aan Rusland tonen een merkwaardige verwisseling van de rollen. Gedurende de Koude oorlog, toen de VS en de Sovjet-Unie kleinere landen steunden in verschillende proxyoorlogen, konden grote wapenleveranciers hun materiaal in het veld zien zonder dat de landen van herkomst mensen uit hoefden te zenden.

Noord-Korea begon de Koreaoorlog in 1950 met de goedkeuring en wapens van Stalin, wat wel tot een Amerikaanse militaire interventie leidde onder VN-vlag. Beide grootmachten steunden verschillende partijen in de oorlogen die Israël uitvocht met Arabische buurlanden. Westerse wapenleveranciers kunnen nu naar Oekraïne kunnen om te zien hoe de HIMARS, houwitsers en drones het doen, maar aan de Russische kant zijn de rollen omgedraaid. Nu biedt Rusland kleinere bondgenoten de gelegenheid voor de ultieme veldtest.